Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

UE va da în judecată Germania dacă nu abrogă legea privind gazele naturale

Uniunea Europeană amenință Germania cu o acțiune în instanță din cauza legii care o împiedică să renunțe la gazele din Rusia
Sputnik
CHIȘINĂU, 13 apr - Sputnik. Uniunea Europeană va da în judecată Germania dacă nu va modifica legea gazelor care impune o taxă pe livrările de gaze germane, deoarece țările vecine consideră că aceasta le împiedică să-și reducă dependența de resursele energetice din Rusia, relatează Politico citând un oficial al Comisiei Europene.
Potrivit ziarului, țările din vecinătatea Germaniei consideră că legea, adoptată în 2022, duce la creșterea prețurilor și le motivează să cumpere resurse energetice rusești mai ieftine.
"Există motive pentru a considera că aceasta este o încălcare clară a legislației privind concurența și a regulilor pieței unice", a declarat ziarul citând un oficial anonim. Acesta a adăugat că, dacă Germania nu anulează taxa sau nu o reduce, ar putea fi intentat un proces "în următoarele câteva luni".
La rândul său, un purtător de cuvânt al Ministerului german al Economiei a declarat pentru Politico că taxa de stocare a gazelor nu implică discriminare și că este percepută în același mod în toate țările. El a adăugat că taxa nu restricționează comerțul în UE, astfel că trecerea la gazul rusesc nu este justificată.
Internațional
Elveția a anunțat că în iunie va organiza primul summit privind Ucraina
Anterior, Federația Rusă a declarat în repetate rânduri că Occidentul a făcut o greșeală gravă prin refuzul de a cumpăra hidrocarburi din Rusia, aceasta va cădea într-o nouă dependență, mai puternică, din cauza prețurilor mai mari. Moscova a declarat că cei care au refuzat, cumpără în continuare petrol și gaze mai scumpe prin intermediari și vor continua să cumpere petrol și gaze rusești.
De asemenea, Federația Rusă a declarat în repetate rânduri că țara va face față presiunii sancțiunilor pe care Occidentul a început să le exercite asupra Rusiei în urmă cu mai mulți ani și continuă să se intensifice. Moscova a remarcat că Occidentului îi lipsește curajul de a recunoaște eșecul sancțiunilor împotriva Rusiei. Țările occidentale însele și-au exprimat în mod repetat opinia că sancțiunile antirusești sunt ineficiente. Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că politica de limitare și slăbire a Rusiei este o strategie pe termen lung a Occidentului, în timp ce sancțiunile au dat o lovitură serioasă întregii economii globale. Potrivit acestuia, principalul obiectiv al Occidentului este de a înrăutăți viața a milioane de oameni.