CHIȘINĂU, 22 mart – Sputnik. „Marea Britanie și-a asigurat în sfârșit statutul de epicentru al producției de falsuri”, se spune într-o declarație a Ministerului rus de Externe.
În acest scop, susține diplomația rusă, a avut loc, de fapt o fuziune în Marea Britanie, între:
clasa politică
servicii speciale
mass-media
Deși, conform canoanelor democrației, ar trebui să fie independente unele față de celelalte.
Cum funcționează schema de producere de falsuri
La momentul potrivit, autoritățile britanice aruncă o versiune pre-fabricatăa evenimentelor, acuzând mass-media nedorită că răspândește știri false.
Un exemplu concret: mass-media britanică a acuzat RIA Novosti și Sputnik că au difuzat un fals despre moartea lui Carol al III-lea, deși publicațiile despre aceste resurse erau exact inverse: „știrile” despre moartea regelui au fost publicate în Marea Britanie.
Același sistem a funcționat atunci când premierul T. Blair și echipa sa au avut nevoie să justifice rezultatele dezastruoase ale invaziei în Irak:
autoritățile stabilesc sarcina,
serviciile de informații nu au ezitat să fabrice informații,
mass-media britanică le-a dat publicitate internațională.
Un alt exemplu:
În 2019, ministrul britanic pentru dezvoltare internațională J. Greening a susținut că ajutorul britanic a salvat viețile a peste 100 de mii de femei din țările în curs de dezvoltare. Cu toate acestea, mai târziu s-a dovedit că ea a vrut de fapt să le dea acestor femei contraceptive pentru „prevenirea morții în timpul nașterii”.