Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

„A intrat în grădina în care nu a fost chemat”: Borrell nu este de acord cu Papa

Josep Borrell
Borrell: cu îndemnurile privind Ucraina, Papa Francisc a intrat în grădină în care nu a fost chemat.
Sputnik
CHIȘINĂU, 14 mart – Sputnik. Îndemnând la negocieri privind Ucraina și la încetarea focului, Papa Francisc „a intrat în grădina în care nimeni nu l-a chemat”, a declarat șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, într-un interviu acordat postului de radio spaniol RNE.
”Sfinția Sa, Papa a intrat în grădina în care nimeni nu l-a chemat... Dar să cere Ucrainei să se predea – asta este ceva mai mult decât să dorești pace. Eu consider că acum nu este momentul când trebuie să-i propunem Ucrainei să se predea. Dimpotrivă, este momentul în care trebuie să continuăm să o ajutăm”, a spus el.
Nu este prima dată când Borrell apelează la analogii cu grădina în discursurile sale. Vorbind în 2022 la deschiderea Academiei Diplomatice Europene de la Bruges, Belgia, Borrell a exprimat opinia că Europa „privilegiată” este o „grădină”, iar lumea din jurul ei este o „jungla”, capabilă să intervină brutal în mecanismul european bine pus la punct și perfect funcțional . Aceste afirmații ale lui Borrell au provocat o reacție neunivocă în comunitatea europeană și internațională și au obligat serviciul de politică externă al UE și pe principalul diplomat al Europei să se justifice. Reprezentantul oficial al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a calificat aceste declarații drept retorică rasistă.
În afară de aceasta, în septembrie trecut, Borrell a comparat UE cu un ierbivor într-o lume a carnivorelor, în cadrul unui interviu acordat ziarul britanic The Guardian.
Anterior, compania elvețiană de televiziune și radio RSI a publicat fragmente dintr-un viitor interviu al pontifului, în care el a declarat că, în conflictul din Ucraina, partea care pierde trebuie să găsească curajul de a ridica steagul alb și de a negocia. Aceste cuvinte au fost percepute ca un apel la capitularea Kievului. Șeful serviciului de presă al Sfântului Scaun, Matteo Bruni, a spus că Papa Francisc, vorbind despre „curajul de a ridica steagul alb și de a negocia”, a avut în vedere calea către încetarea ostilităților și a diplomației.
Potrivit MAE, Ucraina nu s-a așteptat la astfel de apeluri din partea Papei, ci la „semnale pentru comunitatea mondială privind necesitatea unei unificări imediate a forțelor”.
Papa Francisc a făcut anterior numeroase apeluri în legătură cu acutizarea conflictului din Ucraina și și-a exprimat repetat intenția de a vizita atât Ucraina, cât și Rusia. Vaticanul și-a exprimat în repetate rânduri disponibilitatea de a sprijini eforturile privind încetarea conflictului. În mai, el i-a încredințat cardinalului Matteo Zuppi să conducă o misiune care ar contribui la slăbirea tensiunilor. De la începutul verii, Zuppi a întreprins vizite la Kiev, Moscova și Washington.
Internațional
Papa de la Roma consideră că Ucraina ar trebui să aibă curajul să ridice steagul alb