Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Deputații fostului partid Șor au depus o nouă solicitare la Curtea Constituțională

Sediul Curții Constituționale. Foto de arhivă
Deputații din partidul Șor, interzis în Moldova, au depus o nouă solicitare la Curtea Constituțională.
Sputnik
CHIȘINĂU, 21 ian – Sputnik. Deputații independenți ai fostului Partid Șor, interzis în Republica Moldova, au trimis un nou recurs la Curtea Constituțională cu cerere de accelerare a examinării cererii lor privind modificarea Codului Electoral.
„Astăzi, împreună cu deputații din echipa lui Ilan Șor, am semnat și depus la Curtea Constituțională a Republicii Moldova o nouă solicitare de accelerare a examinării sesizării noastre privind constituționalitatea Legii nr. 280, în temeiul căreia a fost completat Codul electoral și, concomitent, din nou introduse restricții privind participarea la alegeri pentru un spectru larg de persoane.”, a scris deputatul Marina Tauber pe o rețea socializare.

Interzicerea partidului Șor în Moldova

La 19 iunie 2023, Curtea Constituțională a Moldovei a decis recunoașterea partidului Șor ca nerespectare a Legii fundamentale a țării. Completul de judecători din cadrul Curții Constituțională care a luat această decizie i-au inclus pe Nicolae Roșca, Luba Șova și Domnica Manole. Judecătorii Serghei și Vladimir Țurcan și-au exprimat o opinie separată. Aceasta este prima interdicție a unui partid politic din istoria Moldovei independente din 1991, când Partidul Comunist din Moldova a fost interzis.
La sfârșitul lunii iulie, parlamentul a adoptat un proiect de lege care prevede că membrii partidelor politice declarate neconstituționale nu vor putea candida la alegerile din Moldova pe o perioadă de trei până la cinci ani.
La 26 septembrie 2023, deputații Marina Tauber, Vadim Fotescu, Petru Jardan, Regina Apostolova și Denis Ulanov au formulat recurs la Curtea Constituțională cu cerere de control de constituționalitate a articolului din Codul Electoral, potrivit căruia este interzis pentru un termen de până la cinci ani pentru persoanele care, la data deciziei Curții Constituționale, la recunoașterea ca neconstituțional a unui partid politic, a fost deținută funcția de membru al organului executiv al partidului politic declarat neconstituțional, precum și persoanele care au ocupat funcții elective în numele partidului politic declarat neconstituțional.
Într-o ședință din 28 septembrie, Curtea Constituțională a Moldovei a decis suspendarea aplicării acestui articol până la soluționarea cauzei pe fond.
Într-o ședință din 3 octombrie, Curtea Constituțională a declarat modificări ilegale la Codul Electoral, care privează membrii formațiunilor politice declarate neconstituționale, în special reprezentanții partidului Shor interzis în țară, de a participa la alegeri. Cu toate acestea, judecătorii Curții Constituționale Nicolae Roșca și Luba Șova au emis o opinie separată pe această temă.