CHIȘINĂU, 16 ian – Sputnik. Moldova ar trebui să exploreze posibilitatea extinderii sistemului său de transport al gazelor, precum și construirea unei instalații subterane de stocare a gazelor pe teritoriul țării. A declarat expertul în energie Sergiu Tofilat.
El a amintit că capacitatea nominală anuală a gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău este de 1,5 miliarde de metri cubi.
„Malul drept consumă până la 1 miliard m3, teoretic pe hârtie ne-ar ajunge. Dar, consumul ăsta al nostru este cel mai mare în perioada de iarnă 80% atunci consumul zilnic în cele mai reci zile ajunge la 6 mil.m3, chiar şi peste 6 mil., dar capacitatea gazoductului e de 5,1 mil. m3 pe zi şi doar acest gazoduct nu ne poate asigura consumul pe întreaga ţară. Da, posibil că este rezonabil să mărim capacitatea lui”, a declarat expertul.
Totodată, Tofilat a remarcat că, în contextul tendinței de tranziție la energia verde în UE, poate fi dificil să se găsească finanțare pentru astfel de proiecte, însă acestea trebuie studiate cu atenție. În opinia sa, același lucru este valabil și pentru construcția unei depozite de gaze pe teritoriul Moldovei.
„În situaţia în care UE examinează tranziţia la energia verde, nu ştiu în ce măsură vom găsi finanţare pentru asemenea proiecte, dar evident ele trebuie examinate, la fel se examinează şi posibilităţi de construcţie a unor depozite de stocare a gazelor în RM. Noi azi stocăm gaze o parte în RO, alta în Ucraina, dar totul depinde de cost, până la urmă trebuie să plătească consumatorul şi trebuie să calculăm foarte exact ce avem de câştigat, de pierdut.”, a mai declarat Tofilat.
La începutul lunii decembrie 2023, autoritățile de la Chișinău și București au semnat un memorandum în care se menționa despre necesitatea privind creșterea capacității de transport a gazelor naturale și extinderea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău prin construcția unei conducte de transport a gazelor numită "Centura Chișinăului".
Acest obiectiv ar putea fi realizat până la sfârșitul anului 2031. În prezent, Republica Moldova are patru rute de transport pentru gaze. Ruta din nord e conectată cu depozitele din Ucraina și are o capacitate limitată de transport. A doua e ruta tradiţională care vine din Ucraina, prin stânga Nistrului şi ajunge în Republica Moldova.. A treia este ruta revers, gazoductul Transbalcanic, și ultima - Gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău.