Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Cheltuielile bugetului american sunt în creștere, dar nu și cele destinate Ucrainei

Congresul american a convenit asupra cuantumului bugetului pentru anul 2024, iar din ce au declarat oficialii se pare că nu se va renunța la reducerea cheltuielilor guvernamentale.
Sputnik
CHIȘINĂU, 8 ian - Sputnik. După negocieri îndelungate, au apărut cel puțin unele progrese în războiul bugetelor declanșat între Congresul american și Casa Albă. Ambele părți au ajuns la un compromis - viitorului buget pentru anul 2024 va constitui 1,6 trilioane de dolari.
Din totalul cheltuielilor programate 890 de miliarde vor merge pentru cheltuielile militare, iar 710 miliarde pentru angajamentele asumate în sfera socială.
Democrații au vrut să indexeze cheltuielile odată cu crește inflației, dar republicanii au forțat reducerea cheltuielilor cu 30 de miliarde de dolari. Deși la scara bugetului de stat acest lucru nu este mult.
Deci, după cum rezultă, se pare că criza privind cheltuielile publice nu se va încheia curând, la fel în ce privește datoria de stat a SUA, care recent a ajuns la cota record de 34 de trilioane.
Principalele capitole de cheltuieli bugetare sunt: industria de apărare, serviciile sociale, iar acum și plata dobânzilor pentru datoria națională. Nimeni nu va îndrăzni să atingă acest lucru - prin urmare și deficitul și datoria națională vor crește rapid în continuare.
Congresul trebuie să distribuie în 10 zile suma convenită de 1,6 trilioane în conformitate cu planurile stabilite. Banii alocați nu au fost atât de mulți pe cât se aștepta Casa Albă. Deci va trebui ca banii sa fie economisiți. Republicanii vor reducerea cheltuielilor bugetare destinate pentru serviciul fiscal american, iar suma economisită fie redirecționață pentru consolidarea securitatății la granița de sud a țării, care a fost luată cu asalt de 300.000 de imigranți ilegali în luna decembrie.
Democrații și republicanii vor trebui să se grăbească cu luarea deciziilor la toate capitolele de cheltuieli până la 19 Ianuarie altfel guvernul american va intra în shutdown.
Lobbyiștii ucraineni sunt din start într-o poziție contracronometru și vor fi nevoiți să se mulțumească cu puținul pe care îl vor obține după repartizarea bugetului, iar dacă nu vor reuși să primească acum ceva atunci problema tranșeelor pentru Kiev va fi amânată cel puțin până în februarie. Însă până atunci situația pe frontul ucrainean ar putea ajunge complet în impas.