BUCUREȘTI, 22 dec – Sputnik. Ion Sterian, șeful Transgaz, a criticat Comisia Europeană pentru faptul că refuză să finanțeze extinderea gazoductelor românești.
Din cauza acestui refuz, Transgaz pregătește contractarea de la bănci a unui împrumut de 350 de milioane de euro.
Statul român are nevoie de bani pentru construcția gazoductului de preluare de la țărm a gazelor ce vor fi extrase de Petrom din Marea Neagră, pentru conducta ce va alimenta viitoarea termocentrală Mintia, pentru conducta de transport gaze naturale DN 600 Mihai Bravu-Siliștea, pentru conducta Ghercești – Jitaru și pentru creșterea de capacitate în conducta ce alimentează termocentralele Turceni și Ișalnița.
Ion Sterian a criticat UE pentru că a nu a acordat acești bani României, deși țara noastră a pierdut mult prin închiderea termocentralelor pe cărbuni.
„N-am înțeles de ce Comisia Europeană nu a aprobat la finanțare din Fondul de Modernizare proiectele depuse de Transgaz. Unele din aceste proiecte privesc construirea infrastructurii necesare viitoarelor centralele pe gaze în ciclu combinat cu posibilitate de utilizare a hidrogenului de la Turceni și Ișalnița ale Complexului Energetic Oltenia. Licitațiile sunt în curs pentru aceste conducte, dar nu avem bani. Ne străduim să găsim să luăm împrumuturi de la diferite bănci și instituții financiare. Asta pentru că proiectele noastre nu au fost aprobate la finanțare. Mă întreb de ce și nu mă întreb numai eu, ci și alți factori de decizie din România. În cele din urmă, vom găsi banii necesari și vom construi conductele, însă ar fi fost bine să putem lua finanțare din Fondul de Modernizare. Asta pentru că România a pierdut mult când am scos din funcțiune termocentralele pe cărbune″, a declarat Sterian la conferința Romanian International Gas.
Din cauza refuzului CE, Trangaz trebuie să se împrumute de la mari bănci străine. „Suntem în contact și cu JP Morgan și Goldman Sachs din SUA”, a precizat Ion Sterian.
Proiectele pentru care Trangaz a cerut finanțare:
Conductă de transport gaze naturale pentru alimentarea CET Mintia (acoperind și alți consumatori industriali și casnici);
Creșterea capacității de transport a SNT și a siguranței aprovizionării cu gaze naturale a Sucursalei Electrocentrale Ișalnița (județul Dolj) și a Sucursalei Electrocentrale Turceni (județul Gorj);
Conductă de transport gaze naturale Jupa – Băile Herculane – Orșova – Prunișor;
Conductă de transport gaze naturale Mihai Bravu – Siliștea și transformarea în conductă godevilabilă;
Conductă de transport gaze naturale Tetila – Horezu – Râmnicu Vâlcea;
Conductă de transport gaze naturale Marea Neagră-Podișor;
Conductă de transport gaze naturale Ghercești – Jitaru.