România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Dezbateri în Parlamentul României pe legea bugetului

Cele două camere ale Parlamentului s-au reunit în această dimineață pentru continuarea dezbaterilor pe proiectele de lege privind bugetul 2024, iar după finalizarea acestora urmează votul.
Sputnik
BUCUREȘTI, 20 dec - Sputnik. Şedinţa plenului reunit al Parlamentului în care se vor finaliza dezbaterile şi se va da votul final pe proiectele legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024 a început. Şedinţa a început cu intonarea Imnului Naţional. Şi-au înregistrat prezenţa 271 de parlamentari.
Peste 20.400 de amendamente au fost depuse la proiectele bugetului de stat şi asigurărilor sociale de stat pe 2024.
Conducerea Parlamentului a stabilit, miercuri, timpii de dezbatere în plen pentru proiectul bugetului de stat pe 2024 şi proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2024, fiind alocate aproximativ 400 de minute, în condiţiile în care au fost depuse 20.432 de amendamente.
Plenul Parlamentului s-a reunit miercuri pentru a finaliza dezbaterile şi votul pe marginea Proiectului bugetului de stat şi al bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024.
Marți, comisiile reunite de buget-finanţe au dat raport favorabil celor două proiecte, iar în plen au avut loc dezbaterile generale.
Guvernul a aprobat, pe data de 15 decembrie, proiectele de lege privind bugetul pentru 2024. Anul viitor, bugetul României va fi axat pe investiţii în valoare de circa 7% din PIB, precum şi pe o creştere economică de 3,4%, în timp ce deficitul bugetar este estimat la 5% din PIB, arată proiectul.
Un amendament al UDMR, care fusese iniţial respins în comisiile de specialitate, conform căruia se alocă în bugetul Ministerului Educaţiei suma de 10.000 mii lei destinată iniţierii, organizării şi, începând cu luna martie 2024, derulării Programului naţional de susţinere a învăţării limbii şi literaturii române, PNSILLR, a fost adoptat în plenul reunit al Parlamentului.
”În bugetul Ministerului Educaţiei este prevăzută suma de 10.000 mii lei destinată iniţierii, organizării şi, începând cu luna martie 2024, derulării Programului naţional de susţinere a învăţării limbii şi literaturii române, PNSILLR, prevăzut la art. 83 alin. (16)-(18) din Legea nr.198/2023 (Legea învăţământului preuniversitar - n.r.), cu modificările ulterioare.
În termen de 30 de zile de la adoptarea prezentei legi, Ministerul Educaţiei publică metodologia de organizare a PNSILLR, lista unităţilor de învăţământ incluse în program şi a activităţilor finanţate”, prevede amendamentul admis la articolul 48 din proiect, cu 281 de voturi ”pentru”, două voturi contra şi 33 de abţineri, amendament susţinut în plen de deputatul UDMR Szabo Odon.