BUCUREŞTI, 17 dec – Sputnik. Moneda euro și-ar putea pierde statutul de monedă de rezervă globală dacă Bruxelles-ul pune în aplicare amenințările că va folosi activele rusești îngheţate pentru a ajuta Ucraina, a declarat vineri șeful Băncii Centrale din Rusia, Elvira Nabiullina.
„În ceea ce privește retragere de veniturilor din investirea de fonduri înghețate, în opinia noastră, atât retragerea, cât și, în principiu, înghețarea fondurilor deteriorează perspectivele dezvoltării euro ca monedă de rezervă și utilizarea acesteia în tranzacţiile internaționale ”, aspus Nabiullina la o conferinţă de presă, potrivit RT.
Nabiullina a menționat că autoritatea de reglementare caută în prezent modalități de recuperare a activelor înghețate, eventual prin instanță, deși procesul ar putea fi „provocator”.
Încă de anul trecut, UE, SUA și aliații lor au înghețat active suverane rusești și proprietăți aparținând unor persoane și entități rusești, ca parte a campaniei de sancțiuni împotriva Moscovei legate de conflictul din Ucraina. Statele occidentale au explorat în mod activ modalități de a utiliza aceste fonduri pentru a ajuta Kievul, în ciuda avertismentelor repetate atât din partea Rusiei, cât și a numeroșilor experți occidentali, că acest lucru poate afecta încrederea globală în sistemul financiar occidental și în monedele sale.
Potrivit unui raport din această săptămână publicat în Financial Times, care a citat un oficial G7 anonim, grupul a intensificat recent discuțiile cu privire la confiscarea bunurilor suverane ale Rusiei „ca o contramăsură pentru a determina Rusia să pună capăt agresiunii” și a stabilit deja o modalitate de a face acest lucru „în concordanță cu dreptul internațional”. Se relatează că grupul intenționează să vină cu o propunere detaliată în februarie anul viitor, când se vor împlini doi ani de la izbucnirea conflictului din Ucraina.
Rusia consideră ilegală înghețarea activelor sale şi drept un furt direct potenţiala confiscare a fondurilor sale.