BUCUREŞTI, 14 dec – Sputnik. Un proiect de lege care ar interzice Biserica Ortodoxă Ucraineană (UOC), cea mai mare biserică creștină din țară, ar putea fi adoptat la începutul anului 2024, a declarat președintele parlamentului de la Kiev, Ruslan Stefanchuk.
Autoritățile ucrainene au acuzat UOC că are legături cu Biserica Ortodoxă Rusă, în ciuda faptului că organizația religioasă a condamnat operațiunea militară a Rusiei în Ucraina și și-a anunțat autonomia față de Moscova la scurt timp după escaladarea conflictului în februarie 2022.
Întrebat cu privire la legislație, în timpul unei apariții TV la Rada TV marți, Stefanchuk a spus: „Comitetul trebuie să ia deciziile necesare, să efectueze consultări și să o aprobe ca propunere în a doua lectură.”
„Sper ca această problemă să fie rezolvată la începutul anului viitor”, a subliniat Stefanchuk, potrivit RT.
Legislația, care a fost pregătită la ordinul președintelui ucrainean Vladimir Zelenski, a trecut în prima lectură în parlament, Rada Supremă, în octombrie. Proiectul de lege permite autorităților să interzică UOC dacă un grup de experți confirmă legăturile sale cu Rusia. A obținut sprijinul din partea a 267 din 450 de deputați.
Biserica Ortodoxă Ucraineană, din care fac parte milioane de credincioşi din toată Ucraina, a condamnat legislația, susţinând că aceasta contravine Constituției ucrainene și încalcă libertatea religioasă.
De asemenea, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, a cerut liderilor religioși și organizațiilor internaționale să intervină pentru a opri „încălcările în masă ale drepturilor religioase ale membrilor UOC”. Acțiunile autorităților ucrainene sunt „similare cu ale celor mai sinistre regimuri din trecut care au luptat împotriva lui Dumnezeu”, a insistat Patriarhul rus.
Administrația președintelui Zelenski sprijină Biserica Ortodoxă a Ucrainei (OCU), care a fost creată de autoritățile ucrainene la scurt timp după lovitura de stat susținută de Occident din 2014, care a instalat un guvern pro-occidental. Apariția OCU, considerată necanonică de Biserica Ortodoxă Rusă, a provocat tensiuni religioase care durează de ani de zile în țară.
De la începutul conflictului dintre Moscova și Kiev, autoritățile și activiștii ucraineni au confiscat lăcașurile de cult ale UOC și le-au predat OCU susținută de guvern. De exemplu, călugării din UOC au fost evacuați din cel mai sfânt loc ortodox al țării, Lavra Pechersk din Kiev.
Potrivit agenției de presă Tass, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a deschis 65 de dosare penale împotriva preoților UOC. 17 clerici s-au confruntat cu sancțiuni, iar 19 dintre ei au fost lipsiţi de cetățenia ucraineană.