BUCUREŞTI, 14 dec – Sputnik. Zelenski a vizitat capitala SUA pentru a cere parlamentarilor americani să aprobe o cerere de finanțare pentru securitate în plan extern din partea Casei Albe, cerere care include peste 60 de miliarde de dolari care să acopere necesităţile Kievului. Republicanii au cerut concesii majore de la democrați privind reforma imigrației și securitatea granițelor, ca o condiție prealabilă pentru votul asupra ajutorului pentru Kiev.
Oaspetele ucrainean a primit de la președintele Joe Biden o promisiune de asistență militară suplimentară de 200 de milioane de dolari, dar nu există niciun indiciu că ar putea fi votată în Congres.
„Toată lumea s-a săturat de cerșetorul de la Kiev”, a spus Antonov în observațiile sale cu privire la rezultatul vizitei. Călătoria a fost „total lipsită de substanță” și a reflectat o „încercare inutilă” de a pune nevoile Ucrainei înaintea intereselor naționale americane, a adăugat ambasadorul, citat de RT.
Biden consideră că a alimenta Ucraina cu mai mulți bani constituie o prioritate a SUA în materie de securitate națională, deoarece, a susţinut acesta, Rusia va ataca NATO după ce va învinge Kievul, iar americanii ar trebui să lupte direct cu rușii. Moscova a declarat că refuzul blocului militar condus de SUA de a-și înceta expansiunea în Europa și de a respinge cererea de aderare a Ucrainei a fost printre cauzele principale ale ostilităților.
Unii foști oficiali ai NATO, inclusiv fostul secretar general Anders Fogh Rasmussen, au cerut Kievului și susținătorilor săi să înghețe conflictul, astfel încât Ucraina să poată primi calitatea de membru parțial, garanțiile de securitate urmând să acopere doar teritoriul controlat în prezent. În acest mod, susţinea acesta, Rusia ar fi descurajată să atace țara în viitor.
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, l-a asemănat pe Zelenski cu o persoană care cerșește ajutor.
De asemenea, Zaharova l-a criticat și pe secretarul de stat al SUA Antony Blinken, care, săptămâna trecută, a susţinut argumentele administrației Biden în favoarea ajutorului acordat Ucrainei, spunând că 90% dintre banii alocați pentru Kiev în trecut au fost de fapt cheltuiți în SUA, creând locuri de muncă în producția de arme și în alte zone ale economiei. El a descris situaţia ca aducând „câștig ambelor părţi, [situaţie] pe care trebuie să o continuăm”.
„Poate că ar fi trebuit să investiţi 100% în SUA și să lăsaţi în pace Ucraina?”, a sugerat Zaharova.