Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Pentagonul primește produse petroliere direct din Rusia

Se relatează că un transport de 50.000 de tone de produse petroliere ruseşti a fost livrată către baza navală Norfolk din SUA.
Sputnik
BUCUREŞTI, 8 dec – Sputnik. O organizaţie de monitorizare a traficului maritim ucrainean a semnalat o cisternă operată de Germania, susținând că probabil a livrat produse petroliere ruseşti către baza navală Norfolk, o bază militară importantă a SUA, având loc o aparentă încălcare a sancțiunilor din partea Washingtonului.
Informaţia, care a fost raportată joi pe scară largă de mass-media ucraineană, provine de la Andrei Klimenko, șeful Institutului de Studii Strategice pentru Marea Neagră, un ONG și redactor al site-ului Black Sea News, un canal de presă pro-Ucraina care acoperă ştiri despre comerțul maritim. Acesta a susținut că cisterna Avenca a livrat 50.000 de tone de produse petroliere din portul rusesc Novorossisk direct către Norfolk, potrivit RT.
Nava este operată de firma germană Chemikalien Seetransport (CST). Potrivit datelor publice de transport, este concepută pentru transportul produselor petroliere și al altor substanțe chimice și este localizată în prezent în sudul Elizabeth River, la sud de Norfolk.
Klimenko s-a plâns că reacția sa faţă de livrarea „miraculoasă” nu a provocat „nici indignare, nici dezamăgire, doar râs sarcastic”.
Într-o postare ulterioară, el a relatat că Avenca se poate să fi transportat UAN, o soluție compusă din uree și nitrat de amoniu care este utilizată ca îngrășământ. Astfel de substanțe chimice nu sunt sancționate de SUA, a recunoscut el.
Luna trecută, Washington Post a raportat că produse petroliere provenind din Rusia continuă să ajungă în lanțul de aprovizionare al Pentagonului, în ciuda tuturor încercărilor Washingtonului și aliaților săi de a reduce profiturile petroliere ale Rusiei. Ziarul a citat ca exemplu un furnizor grec, care se relatează că rafina ţiţeiul brut de origine rusească, după ce originea acestuia era „spălată” prin Turcia.
Sancțiunile occidentale asupra produselor energetice rusești au fost introduse cu intenţia de a reduce profiturile Moscovei și a-i afecta economia ca răspuns pentru rolul ţării în conflictul din Ucraina. Unul dintre mecanismele concepute a fost plafonul de preț, pe care ţările G7 l-au introdus încercând să îşi folosească influența lor asupra serviciilor principale de expediere, cum ar fi serviciile de asigurare. Planul a eșuat în mare măsură, după cum au recunoscut oficialii occidentali și mass-media.
Între timp, dependența Rusiei de comerțul cu energie este în scădere, potrivit președintelui Vladimir Putin. Vorbind joi la forumul „Chemarea Rusiei” organizat de banca VTB, preşedintele rus a spus că sectoarele care nu sunt legate de energie au fost principalii factori ai creșterii economice a Rusiei în acest an.
„Acum să vedem dacă mai numesc Rusia drept o benzinărie”, a spus Putin ironic. Regretatul senator american John McCain a folosit această expresie ca o caracterizare negativă a economiei Rusiei.