BUCUREŞTI, 1 dec – Sputnik. Oficialul libian a făcut declarația în timpul unei întâlniri cu președintele Consiliului Federației Ruse, Valentina Matvienko.
„Prin contacte de genul acesta, sperăm să avansăm în relațiile noastre și să le aducem la un nivel potenţial nou și mai bun”, a spus Takala, într-un interviu publicat marţi,potrivit RT.
Ţara africană, cândva prosperă, este afectată de tulburări din 2011, când conducătorul pentru multă vreme Muammar Gaddafi a fost răsturnat cu ajutorul NATO, ceea ce a dus la împărţirea Libiei între două administrații rivale, una în capitala Tripoli și cealaltă în estul orașului Tobruk. Au existat mai multe încercări de a se uni sub o singură autoritate, dar toate au eșuat.
În august, Takala a fost ales lider al Înaltului Consiliu de Stat (HSC), cu sediul în Tripoli. HSC deține o participație majoră în ceea ce priveşte problemele politice, în temeiul unui acord din 2015, și a negociat o cale electorală cu principalul Parlament al Libiei, Camera Reprezentanților (HOR), din Tobruk.
Țara bogată în petrol este supusă sancțiunilor internaționale de ani buni și face eforturi să se recupereze în urma a peste un deceniu de instabilitate.
În timpul discuțiilor cu președintele Consiliului prezidențial al Libiei, Mohamed Yunus al-Menfi, la Summit-ul Rusia-Africa din iulie, președintele rus Vladimir Putin s-a angajat să sprijine Libia, în eforturile ei de a obţine unitatea națională și suveranitatea.
Ambii lideri au convenit să îmbunătățească cooperarea în domenii prioritare, cum sunt infrastructura industrială și de transport și domeniul energiei.
La începutul acestei luni, ministrul libian al Culturii, Mabruka Togi Osman, s-a întâlnit cu omologul ei rus, Olga Lyubimova, pentru a discuta despre planurile viitoare de parteneriat, inclusiv oferirea de burse pentru studenții libieni.
De asemenea, marți, Takala a propus o colaborare între parlamentele rus și libian, colaborare care consideră că este esențială pentru consolidarea legăturilor economice.