Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Ce promite pentru NATO „roiul de drone” din compartimentele Su-57 rusesc

Ministerul Apărării al Federației Ruse contează să primească până în anul 2027, în cadrul programului de stat de înarmare, 76 de avioane de luptă Su-57 de generația a cincea, pentru dotarea a trei regimente de aviație.
Sputnik
Spre deosebire de avioanele decorative americane F-22 și F-35, avioanele de vânătoare rusești de generația a cincea Su-57 realizează cu succes misiunile de luptă în condițiile acțiunilor active de contracarare ale mijloacelor de spionaj, apărare aeriană și război electronic ale NATO. Cel mai nou „roi de drone” creat pentru Su-57 va adăuga acestei platforme unice opțiuni de înaltă tehnologie, invulnerabilitate și putere de atac.
În complexul de arme de bord al avionului de luptă rusesc Su-57 sunt integrate mini-dronele cu diversă destinație – de atac, de recunoaștere, de război electronic.Su-57 va căpăta posibilități suplimentare pentru transportarea camuflată a UAV-urilor la linia de utilizare în luptă și pentru controlul de la distanță al unui grup de drone (https://ria.ru/20231128/mini-bespilotniki-1912261637.html). Devine o realitate străpungerea sistemului de apărare aeriană de înaltă tehnologie al inamicului - prin supraîncărcarea canalelor sale de informații, precum și printr-o lovitură concentrată a „roiului de drone” și armamentelor de rachete și bombe ale aviației pilotate.
Arsenalul de luptă al Su-57 include mai bine de 15 arme ”aer-aer” și ”aer-suprafață”.Noua rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune integrată în complexul de armamente de bord al Su-57 permite soluționarea scopurilor strategice și plasează avionul de luptă multifuncțional de generația a cincea în același rând cu bombardierele strategice Tu-95MS și Tu-160. (https://ria.ru/20231031/raketa-1906323158.html)). Inteligența artificială permite ca Su-57 să opereze cu succes împreună cu dronele de atac grele S-70 ”Ohotnik”, care au o rază de acțiune de până la 5000 km, propria ”inteligență” și un arsenal de rachete și bombe de șase tone. Este în curs de dezvoltare un program de instruire pentru operatorii de la distanță ai UAV-ului de atac ”Ohotnik”.Totodată, ”Rosteh” a creat un sistem de bord miniatural „prieten-dușman” pentru identificarea dronelor inamicului - „războiul mașinilor” cu AI nu mai este o ficțiune hollywoodiană, americanii încearcă să ajungă din urmă cu Rusia.
Multifuncționalul Su-57 este proiectat pentru nimicirea tuturor tipurilor de ținte aeriene, terestre și de suprafață, cu depășirea apărării antiaeriene a inamicului și pentru a patrula și controla spațiul aerian la o distanță mare de bază. Echipat cu un complex principial nou de avionică profund integrată, cu un nivel ridicat de automatizare a utilizării în luptă și sprijin inteligent al echipajului, Su-57 combină armonios funcțiile unui avion de luptă și de atac. A trecut cu succes testul în cerul fierbinte al Siriei și funcționează eficient în teatrul de operațiuni de luptă din Ucraina.

Străpungerea viitorului

Puterea tot mai mare a aviației de luptă rusești și a Su-57 în particular îngrijorează Occidentul. Strategii SUA și ai NATO înțeleg că operațiunea specială din Ucraina a oferit Forțelor Aerospațiale ale Rusiei o experiență unică privind exploatarea avioanelor de luptă de generația a cincea în lupte aeriene intense și atacuri asupra țintelor terestre - în condițiile contracarării de către sistemele de spionaj și apărare aeriană ale țărilor alianței. De o astfel de experiență, chiar și într-o mică măsură, nu dispun mitologizatele avioane american F-35/F-22 și nici alte avioane de generația a cincea din lume. Creșterea arsenalului și a gamei de opțiuni de înaltă tehnologie pentru Su-57 este și mai descurajantă pentru adversarii Rusiei, care visau, cuprinși de frică, la înfrângerea acesteia în războiul proxy din Ucraina.
Publicația Military Watch menționează: „Activitatea în calitate de transportator de drone va face ca Su-57 să fie absolut unic printre avioanele de luptă moderne din întreaga lume... Utilizarea dronelor pentru suprimarea apărării antiaeriene reprezintă cea mai nouă dintre multele elaborări.” Anterior, Occidentul a căzut în disperare după integrarea Su-57 cu racheta hipersonică R-37M, care îi permite să atace avioanele inamicului la o distanță inaccesibilă pentru Forțelor Aeriene ale Pentagonului și NATO - 400 km. Concepția „excepționalității” nu a rezistat confruntării cu realitatea.
Între timp, a început echiparea multifuncționalului Su-57 cu a doua etapă a motorului „Produsul 30”, care vă permite dezvoltarea vitezei supersonice fără includerea forțajului - până la 2600 km/h, reducerea consumului de combustibil, creșterea razei de luptă. (https://ria.ru/20231114/istrebitel-1909269772.html). Autonomia practică fără realimentare este de peste 5000 km.
Avionul de luptă rusesc de generația a cincea este în mare parte „țesut” din tehnologiile celei de a șasea generații. Este în stare să execute 90 la sută din sarcini în mod automat și chiar să acționeze complet automat - conform unui program pregătit în prealabil. Sistemul de informații unific pentru utilizarea în luptă și control al avionului de luptă Su-57 este integrat cu un subsistem de schimb de date cu alte avioane. Acesta asigură interacțiunea cu posturile de comandă, grupurile de aeronave, sistemele de spionaj ale Forțelor Terestre, Forțelor Aerospațiale și Forțelor Maritime.
Su-57 este dotat cu un radar activ phased array.Radarele „laterale” suplimentare fac ca avionul de luptă să fie complet autonom în căutarea țintelor și invizibil pentru radarele inamicului. Sistemul de război electronic integrat permite provocarea interferențelor din toate unghiurile și proiecțiile. Sistemul de război electronic ”Himalaya” dela bord este capabil să „vadă” și să „neutralizeze” la o distanță considerabilă avioanele F-35 Lightning II și F-22 Raptor. Experții străini au fost forțați să constate că „avionul de luptă al viitorului” F-35 va fi o pradă ușoară pentru avionul rusesc de generația a cincea. Nu întâmplător, există deja opt țări care așteaptă să achiziționeze modificarea de export a Su-57: Algeria, India, China, Myanmar, Vietnam, Malaysia, Iran și Turcia.
Clientul prioritar - Ministerul Apărării al Federației Ruse - planifică să primească până în 2027, în cadrul programului de stat de înarmare, 76 de avioane de luptă Su-57 de generația a cincea, pentru dotarea a trei regimente de aviație.