România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Vreme extremă în România

O porțiune a autostrăzii A2 București - Constanța este închisă, la fel ca 20 de drumuri naționale din 5 județe
Sputnik
BUCUREȘTI, 26 noi - Sputnik. O porțiune a autostrăzii A2 București – Constanța a fost închisă duminică dimineață din cauza viscolului puternic.
Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române anunță că circulația rutieră este închisă pe A2 București – Constanța.
Este vorba despre tronsonul kilometric 35 -144, între localitățile Fundulea și Fetești.
De asemenea, sunt închise 20 de drumuri naționale din județele Brăila, Constanța, Buzău, Tulcea și Ialomița.
București
Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov au intervenit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în mai multe zone ale Capitalei, pentru îndepărtarea copacilor doborâţi de vântul puternic. Bilanţul instituţiei arată că şase autoturisme au fost avariate.
Conform datelor furnizate de ISU Bucureşti-Ilfov, echipajele de intervenţie au acţionat, până duminică la ora 6:00, pentru îndepărtarea a 12 copaci prăbuşiţi. Şase autoturisme au fost avariate. În urma incidentelor nu au fost raportate victime.
Imagini postate de internauţi pe reţelele de socializare arată că astfel de incidente au avut loc pe strada Baicului, aleea Ciceu şi la intersecţia Victor Ion Popa şi strada Velei.
În judeţul Ilfov nu au fost înregistrate intervenţii ca urmare a fenomenelor meteo.
Sâmbătă, meteorologii au emis o avertizare cod galben valabilă pentru intervalul 25 noiembrie, ora 10:00 – 26 noiembrie, ora 18:00, fiind prognozate intensificări ale vântului, viscol, precipitaţii însemnate cantitativ în Capitală şi în zeci de judeţe din zonele de sud şi est ale ţării.
Trenuri
Viscolul puternic a dat peste cap circulația trenurilor în sud-estul țării. Circulația feroviară a fost adaptată la condițiile meteo nefavorabile, a anunțat CFR.
Compania Națională de Căi Ferate CFR SA informează că circulația trenurilor se desfășoară în condiții dificile, ninsoare și vânt puternic cu rafale de 95 km/h - 100 km/h, pe raza județelor din sud - estul țării.
Astfel, pe raza SRCF Constanța, din cauza ninsorii viscolite și a rafalelor puternice de vânt, nu funcționează rețeaua națională de alimentarea cu energie, iar pentru asigurarea energiei electrice 10 stații CF funcționează pe grup electrogen.
De asemenea, pentru repunerea sub tensiune a liniei de contact se intervine la această ora cu Drezine Pantograf pe 3 intervale CF, astfel: Ovidiu - Dunărea (pe firul II), Fetești - Ramificație Borcea (pe firul I) și Jegălia- Bărăganu. Un singur tren de călatori, R 8340, staționează temporar la această oră, pentru remedierea deranjamentului între Jegalia și Bărăganu.
Tot pe raza SRCF Constanța, din cauza vântului puternic, nu funcționează sistemul de semnalizare - acustic, vizual și barierele automate - de la 7 treceri la nivel cu calea ferată, situate pe intervalele Ciulnița - Perișoru, Valu lui Traian, Bărăganu - Jegălia, Bărăganu - Fetești, Jegalia - Perișoru. Până la remedierea deranjamentelor, toți participanți la traficul rutier vor respecta, conform prevederilor legale, semnalizarea indicatorului rutier „Crucea Sfântului Andrei", iar mecanicii de locomotivă vor circula în apropierea trecerilor la nivel cu viteză redusă, de 20 km/h, a mai anunțat CFR.
Pe raza SRCF Galați, echipele de intervenție acționează cu drezine pantograf pentru repunerea sub tensiune a liniei de contact între stațiile Făurei - Dedulești, pe firul II, în stația Plopu și între Lacu Sărat - Traian Sat, unde 3 trenuri de călători - R 7360, IR 1570 și IR 1732 - au rămas defecte, cu pantografele rupte și staționează pentru remediere, a precizat CFR.
Opt localităţi fără curent electric din cauza vântului puternic
Opt localităţi din judeţul Galaţi au rămas fără curent electric din cauza vântului puternic, fiind afectaţi peste 7.400 de abonaţi, informează ISU Galaţi.
Vântul care suflă cu cu 80-90 km/oră şi viscolul puternic au dus la deteriorarea mai multor linii de înaltă tensiune şi la afectarea a 7.461 de abonaţi din localităţile Cuca, Rediu, Suhurlui, Pechea, Costache Negri, Cişmele, Plevna şi Odaia Manolache.
Potrivit Secţiei Galaţi a Drumuri Naţionale, nu este închis niciun tronson de drum, cel mai greu circulându-se DN24 D, unde vântul puternic formează suluri de zăpadă.
Peste 15 utilaje acţionează pe drumurile naţionale din judeţul Galaţi, iar pentru evitarea accidentelor rutiere, pe parcursul nopţii, au fost împrăştiate 32 tone de sare pe carosabil.
Ialomița
Autorităţile din judeţul Ialomiţa au activat planul roşu de intervenţie, duminică dimineaţă, după ce un autocar s-a răsturnat pe un drum din apropierea localităţii Iazu. În autovehicul se aflau patruzeci de persoane, dintre care una a avut nevoie de îngrijirii medicale.
Accidentul, în care a fost implicat un autocar care a derapat, a ieşit de pe şosea şi s-a răsturnat pe o parte s-a produs cu puţin înainte de ora 6:00. În autovehiculul care circula dinspre Brăila se aflau patruzeci de persoane, respectiv doi şoferi şi 38 de pasageri.
„Având în vedere numărul persoanelor implicate, la nivelul judeţului Ialomiţa, începând cu ora 05.48 a fost activat Planul Roşu de intervenţie . La locul evenimentului s-au deplasat de urgenţă şase echipaje de salvatori din cadrul Detaşamentului de pompieri Slobozia, cu două autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o autospecială de descarcerare, o autospecială de transport personal şi victime multiple, un microbuz şi o ambulanţă SMURD. În sprijinul salvatorilor au intervenit şi două echipaje SAJ tip B şi un echipaj tip C şi o autospecială de transport personal şi victime multiple de la ISU B-IF”, a transmis ISU Ialomiţa.
La ora 6:40 planul roşu a fost dezactivat . În urma accidentului, a rezultat o singură victimă rănită uşor. Este vorba despre unul dintre pasageri.
Având în vedere condiţiile meteo nefavorabile, autorităţile au intervenit pentru a prelua ceilalţi pasageri care au fost transportate către şcoala din localitatea Iazu pentru a fi adăpostite.
La nivel național
Centrul Infotrafic anunţă că 20 de drumuri naţionale sunt închise din cauza viscolului duminică dimineaţă.
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la această oră (08:00), sunt închise din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile 20 drumuri naţionale:
A. Judeţul BRĂILA:
1. DN 21 între jud. Brăila şi Ialomiţa
2. DN 2B între jud. Brăila şi Buzău
3. DN 22 între Brăila şi Râmnicu Sărat
4. DN 23 între jud. Brăila şi Focşani
5. DN 2F Pod Brăila între Brăila şi Tulcea
B. Judeţul BUZĂU:
1. DN 2 Buzău – limită Vrancea
2. DN 2B Buzău – Brăila
3. DN 2G Costeşti - limita judeţ Ialomiţa
4. DN 22 Râmnicu Sărat – Brăila
C. Judeţul CONSTANŢA:
1. DN 2A Mihail Kogălniceanu – Hârşova
2. DN 22 Lumina - Mihai Viteazu
3. DN 22A Hârşova – limită judeţ Tulcea
4. DN 3 Murfatlar – Ostrov
5. DN 38 Topraisar – Vama Veche
D. Judeţul Ialomiţa
1. DN 21 Iazu, unde un autocar cu 30 cetăţeni ucraineni s-a răsturnat, fără a rezulta victime, iar alte 2 autocamioane s-au răsturnat, de asemenea fără victime
2. DN 21 Bărăganul – limită judeţ Brăila
E. Judeţul Tulcea
1. DN 22A între Tulcea şi Hârşova
2. DN 22D între Mircea Vodă şi Atmagea
3. DN 22 între Tulcea şi Constanţa
4. DN 22 între Tulcea şi Brăila.
De asemenea, există un drum naţional cu restricţie de tonaj peste 3,5 tone, respectiv: DN 73A între Râşnov şi Predeal.
Totodată, toate porturile de la malul Mării Negre sunt închise, din cauza viscolului.
Pe raza judeţelor Constanţa şi Tulcea, 29 trenuri sunt momentan suspendate.
Aeroporturile din București
Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti (CNAB) anunţă că traficul aerian pe aeroporturile Capitalei se desfăşoară normal duminică şi că se intervine constant cu utilajele proprii pentru menţinerea suprafeţei de mişcare în condiţii bune de operare.
”Pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa - Aurel Vlaicu traficul aerian se desfăşoară în condiţii de iarnă, dar în parametri normali, conform planului de zbor. Aeronavele aterizează şi decolează în siguranţă. Nicio cursă nu este anulată din motive meteo, şi nu se înregistrează întârzieri, cu excepţia celor generate de necesitatea degivrării aeronavei (la decolare), care se efectuează după îmbarcarea pasagerilor”, transmite CNAB.
Pistele, platformele şi căile de rulare a aeronavelor sunt deschise şi operaţionale, fiind asigurate condiţiile pentru desfăşurarea operaţiunilor aeriene.
Se intervine constant cu utilajele proprii pentru menţinerea suprafeţei de mişcare în condiţii bune de operare.
Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti asigură pasagerii că face toate eforturile necesare pentru derularea în în siguranţă şi securitate a tuturor operaţiunilor de pe aeroporturile pe care le gestionează.
Informaţii în timp real despre situaţia zborurilor pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti pot fi găsite pe pagina de www.bucharestairports.ro.
Tulcea
Cinci sectoare de drumuri naţionale şi unul judeţean din judeţul Tulcea au fost închise duminică dimineaţă din cauza viscolului, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea.
“Din cauza viscolului, a zăpezii depuse pe carosabil şi a gradului redus de vizibilitate următoarele sectoare de drumuri sunt închise circulaţiei publice: DN 22A - Ciucurova Topolog - limită cu judeţul Constanţa; DN 22D - Horia - Popasul Cerbului, DN 22D - Ciucurova - 2 Cantoane, DN 22 - Baia - limită cu judeţul Constanţa, DN 22D - Măcin - Cerna – Horia, DJ 222 - Tulcea – Agighiol. Pe sectoarele de drum se intervine cu utilaje însă din cauza viscolului vizibilitatea în acea zonă este zero”, au transmis pompierii.
Până la ora 10:00 judeţul Tulcea se află sub o atenţionare cod roşu de vânt. Se vor înregistra intensificări ale vântului care vor depăşi 100 de km/h.
Constanța
Cincizeci de apeluri au fost date la 112, la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea până duminică, la ora 6.00, care semnalau diverse situaţii de urgenţă, iar pompierii au intervenit, printre altele la microbuze şi maşini înzăpezite şi pentru îndepărtarea unor copaci căzuţi. De asemenea, drumurile judeţene au fost închise, iar mai multe localităţi din judeţ au rămas fără apă potabilă.
“Până la ora 06:00, în această dimineaţă, dispeceratul ISU Dobrogea al judeţului Constanţa a înregistrat peste 50 de apeluri la numărul unic de urgenţă 112 care semnalau diverse situaţii de urgenţă. Peste 100 pompieri sunt la datorie, se află în teren pentru înlăturarea efectelor negative produse de furtună cu 20 de mijloace tehnice”, au anunţat reprezentanţii ISU Dobrogea.
Sursa citată a menţionat că pompierii au executat, până la ora 06.00, peste 30 de misiuni în următoarele situaţii: 17 copaci doborâţi de vâmt, două autoturisme avariate, două acoperişuri smulse, două microbuze înzăpezite, o cisternă înzăpezită, şapte autoturisme înzăpezite.
Trei drumuri naţionale sunt închise circulaţiei, este vorba de DN22A Hârşova-Saraiu, DN2A Mihail Kogălnicea-Hârşova, DN22 Lumina-Tulcea.