BUCUREŞTI, 24 noi - Sputnik. Ministrul construcțiilor și transporturilor din Ungaria, János Lázár, a anunţat reglementări serioase în industria construcțiilor. „Companiile străine din industria construcțiilor nu au ce căuta în Ungaria și trebuie să împiedicăm să lucrăm cu importuri mari și materiale de construcții străine în industria construcțiilor”, a declarat János Lázár, ministrul construcțiilor și transporturilor, la o conferință de presă susținută înaintea conferinței naționale privind industria construcțiilor.
Ministrul a vorbit și despre planuri de acțiune specifice în legătură cu legea deja adoptată privind ordinea investițiilor de stat în construcții și legea arhitecturii, care încă așteaptă o decizie parlamentară.
„Este evident că guvernul nu va crea o nouă reţea de comerţ cu materiale de construcţii deţinută de stat, în schimb va stabili dreptul de preempțiune şi posibilitatea de reglementare. Ceea ce înseamnă că produsele fabricate în Ungaria nu vor putea fi exportate fără limite, dacă va fi nevoie și cerere în țară, respectiv, statul ungar va avea drept de preempțiune în comerțul cu materiale de construcții. În timpul epidemiei de COVID, multe țări europene au profitat de această oportunitate, iar Guvernul ungar copiază modelele europene atunci când stabileşte anumite reglementări în industria construcțiilor”, a precizat János Lázár.
El a declarat referitor la dreptul de preempţiune că statul cumpără produsele și apoi le pune pe piață. Guvernul poate, de asemenea, să restricționeze producătorii să-și exporte produsele, dacă este necesar. Prin urmare, administrația de stat va putea păstra în ţară materialele de construcții, care astfel pot fi şi mai ieftine.
În ceea ce privește planurile și intențiile de achiziție, ministrul a subliniat: „Noul bloc al Centralei Nucleare de la Paks a intrat în faza de construcție, care va necesita o cantitate imensă de beton. Cea mai importantă componentă a betonului este cimentul și este de neconceput să nu existe o companie ungară capabilă să producă ciment în Ungaria. Aşadar, fabricile de ciment din Ungaria ar face mai bine să-și vândă fabricile companiilor ungare, deoarece Ungaria nu poate renunţa să se asigure că industria ungară de construcții nu participă, într-un fel sau altul, la costul centralei nucleare, care este de peste 100 de miliarde de euro”.