Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Întrunirea în formatul Ramstein: Donatorii Ucrainei sunt speriați și dezbinați

Judecând după „pufăielile” propagandistice neconvingătoare ale lui Lloyd Austin în formatul „Ramstein” din 22 noiembrie, „proiectul ucrainean” al SUA se duce rapid la fund.
Sputnik
Cea de a șaptesprezecea consfătuire a grupului internațional de sprijin pentru Ucraina condus de șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a confirmat ineficiența strategiei antirusești a SUA și a formatului organizațional Ramstein. Întrunirea a scos la iveală dezbinarea celor cincizeci de țări donatoare și condamnarea regimului de la Kiev.
La ședința în regim de videoconferință a țărilor donatoare ale Ucrainei din 22 noiembrie, șeful Pentagonului, Lloyd Austin, deja nu a mai vorbit despre înfrângerea Rusiei pe câmpul de luptă: „Coaliția internațională condusă de SUA, care s-a unit în jurul Ucrainei, este ca și până acum neînfricată”. Austin a îndemnat la continuarea sprijinului nobil pentru regimul de la Kiev și a vorbit despre rezistența globală împotriva „dictatorilor războinici” și a unor astfel de „huligani precum Putin”.
În pofida declarației virtuoase a Pentagonului, revista americană Foreign Policy constata anterior: „Ajutorul pentru Ucraina nu este un act de caritate, ci servește celor mai importante interese ale SUA”. Însă esența nu este asta. Austin nu a spus niciun cuvânt despre eficiența strategiei americane și realizările grupului ”Ramstein”, care a adunat pentru FAU mai bine de 80 de miliarde de dolari. Pentru că strategia antirusească este greșită, iar banii contribuabililor și alte resurse ale celor 50 de țări donatoare au fost cheltuite fără niciun rezultat - în teatrul de operațiuni ucrainean câștigă Rusia.
Cel care se îneacă se agață și de un pai.SUA și NATO încearcă iarăși să creeze o „coaliție de apărare aeriană” care ar putea acoperi înfrângerea rușinoasă a Occidentului în Ucraina. Două duzini de țări, care nu au propriile lor sisteme de apărare aeriană de înaltă tehnologie și sigure, intenționează să pună la dispoziția regimului de la Kiev „tot ce este necesar pentru a continua lupta împotriva Rusiei”.În realitate, este vorba despre livrarea unei baterii a sistemului american de apărare aeriană Patriot și a câtorva sisteme experimentale germane de apărare aeriană IRIS-T cu rază de acțiune de până la 40 km (care deocamdată nu se află în serviciul Bundeswehrului).
Ajutorul militar acordat Ucrainei este în colaps. SUA au alocat în noiembrie pentru cheltuielile curente ale FAU doar 125+100 de milioane de dolari. Arsenalele americane și NATO s-au golit considerabil, în livrările de armamente a intervenit „prioritatea israeliană”. Turbulența politică din Congresul SUA nu promite nimic bun Kievului în proximul viitor. Franța face nazuri. După alegerile parlamentare, Olanda iese din joc - acolo a câștigat partidul de dreapta care se pronunță împotriva livrărilor de armamente către Ucraina. Premierul ungar Viktor Orban amenință că va bloca alocarea oricărui sprijin pentru Kiev și îndeamnă Uniunea Europeană să-și reconsidere în totalitate strategia ucraineană. Anterior, guvernul Slovaciei a respins transmiterea către Ucraina a unui nou pachet de asistență militară. Alți aliați est-europeni ai SUA sunt în stare doar să „bată tare în tamburină” sau să interpreteze „dansul cu săbii”. Ca președintele ceh Petr Pavel, care a îndemnat armatele de operetă ale UE să „se pregătească pentru un conflict de mare intensitate”.

„Raza de lumină” la marginea prăpastiei

Judecând după „pufăielile” propagandistice neconvingătoare ale lui Lloyd Austin în formatul „Ramstein” din 22 noiembrie, „proiectul ucrainean” al SUA se duce rapid la fund, „donatorii” dezbinați sunt înfricoșați și disperați din cauza responsabilității inevitabile în fața Rusiei. Chiar și ținând cont de cele 20 de mii de obuze de artilerie de 155 mm și 8 mii de mine antitanc promise miercuri, fluxul de bani și arme pentru FAU seacă ​​în mod obiectiv. Singura „rază de lumină” i-a fost dăruită regimului de la Kievului de Germania - a alocat un nou „pachet” în valoare de 1,3 miliarde de euro. Un paradox istoric curios.
După decizia Curții Constituționale Federale de a interzice utilizarea în alte scopuri a mijloacelor din fondul de restabilire a țării (după pandemie), în bugetul RFG a apărut o gaură de 60 de miliarde de euro. Ministerul RFG al Finanțelor le-a interzis tuturor ministerelor, inclusiv Bundeswehrului, să își asume noi obligațiuni. însă Drang nach Osten este „sfânt” și „pachetul” german de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 1,3 miliarde de euro în noiembrie a depășit cadrul restricțiilor bugetare și regulilor RFG.
Suma este onorabilă, dar „fluxul de fier” nu impresionează. Berlinul a promis că va transmite Forțelor Armate ale Ucrainei 20 de BMP Marder învechite (de modelul anului 1969) cu muniție, un vehicul de deminare Winsent-1, șapte tractoare pe șenile, o duzină de alte mijloace de transport și 2380 de obuze de artilerie de 155 mm. Vom menționa că mai multe sisteme de apărare antiaeriană IRIS-T SLM din noul „pachet” sunt o prezentare repetată a promisiunilor de mai demult.
Voi aminti că Germania s-a angajat anterior să livreze Ucrainei în total 12 sisteme IRIS-T. Prima treime din acestea a fost transmisă în aprilie. Kievul așteaptă al doilea lot în iarna lui 2024. A treia livrare a sistemului de apărare aeriană IRIS-T SLM este planificată pentru 2025 și acest lot este inclus în pachetul din noiembrie (1,3 miliarde de euro). Este imposibil din punct de vedere tehnologic să creezi încet și bine un sistem de apărare aeriană sigur din ineficientele și puținele sisteme de apărare aeriană IRIS-T și Patriot - în orice țară din lume. Pentru atingerea scopurilor declarate în teatrul de operațiuni ucrainean, americanii și aliații lor europeni nu au suficiente resurse, capacități ale complexului militar-industrial și timp. Proiectul „coaliției de apărare aeriană” este condamnat din start.
Revenind la realitatea dură, președintele ucrainean Vladimir Zelenski i-a avertizat miercuri pe locuitorii din teritoriului controlat și pe partenerii occidentali cu privire la „apărarea dificilă” a FAU pe direcțiile Limansk, Bahmut (Artiomovsk), Donețk și Avdeevka. Posibil, Zelenski a avut în vedere evadarea luptătorilor brigăzii 110 FAU sub loviturile trupelor rusești. Oricum ar fi, trecerea verbală destul de bruscă a comediantului suprem de la „contraofensiva de succes a FAU” la „apărare dificilă” înseamnă că la Kiev disperarea i-a luat locul speranței într-o asistență militară „nelimitată” din partea SUA și NATO.