Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Fermierii moldoveni sunt deciși să continue lupta

Fermierii moldoveni nu cedează. Aceștia anunță că nu au renunțat la organizarea protestului din 22 noiembrie.
Sputnik
CHIȘINĂU, 20 nov - Sputnik. În pofida faptului că săptămâna trecută, ministrul Agriculturii i-a invitat la discuții pe fermierii moldoveni, aceștea din urmă pregătesc un protest de amploare la Chișinău. Decizia luată vine în contextul în care, sâmbătă, după ce ministrul agriculturii, Vladimir Bolea a dat un răspuns la propunerile înaintate de agricultori în timpul ședinței de vineri din 17 noiembrie.
„Într-o declarație surprinzătoare, domnul ministru, Dorin Recean public a recunoscut public gravitatea situației din sectorul agrar, confirmând astfel problemele reale ale agricultorilor. Procesul accelerat de falimentare a fermierilor micro, mici și mijlocii este în desfășurare, iar Asociația Forța Fermierilor avertizează că poziția Ministerului Agriculturii nu oferă soluții imediate pentru ameliorarea situației”, se menționează în comunicatul difizat astăzi.
Proiectul Asociației Forța Fermierilor prevede un plan complex de salvare a fermierilor micro, mici și mijlocii în trei etape distincte:
1.
Moratoriu imediat pentru 3 luni: Se propune oprirea calculării penalităților, executării silite și intentării proceselor de insolvență în raport cu agricultorii care au cel puțin 70% din culturile cerealiere și oleaginoase în structura terenurilor agricole.
2.
Comisie specială pe o perioadă de 2 luni: Se propune activarea unei comisii speciale cu reprezentanți ai autorităților și asociațiilor producătorilor agricoli pentru a examina dosarele fermierilor și a obliga Camera de Comerț și Industrie să elibereze avizele necesare restructurării datoriilor.
3.
Compensații din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii: Se propune acordarea a 50% din Fondul Național de Dezvoltare a agriculturii și mediului rural ca plăți directe pentru suprafețele de floare soarelui și porumb cultivate în anul 2023, cu scopul de a compensa pierderile fermierilor. Aceste plăți urmează să fie făcute exclusiv fermierilor micro, mici și mijlocii până la 1 martie 2024.
Membrii Asociației Forța Fermierilor sunt de părerea că toate cerințele înaintate pot fi realizate fără cheltuieli suplimentare bugetare, iar decizia pe care trebuie să o ia guvernarea va fi ca hârtia de turnesol care trebuie să demonstreze dacă cu adevărat vor să-i susțină pe micii producători agricoli.
„Repetăm încă odată că toate cerințele noastre pot fi realizate fără cheltuieli suplimentare bugetare. Iar pentru guvernare a venit momentul adevărului, când ea trebuie să aleagă definitiv dacă susține fermierii adevărați din zonele rurale sau rămâne cu holdingurile transnaționale și sunt de acord ca Moldova să fie transformată în moșia acestora”, astfel își încheie comunicatul Asociația Forța Fermierilor.