Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Bloomberg: Rusia stabileşte un excedent de cont curent de 75 de miliarde de dolari

Excedentul de cont curent al Rusiei a crescut brusc, susținând moneda națională, pe măsură ce nivelul exporturilor de energie s-a recuperat, în ciuda presiunii sancțiunilor occidentale, a raportat marți Banca Centrală a țării.
Sputnik
BUCUREŞTI, 17 nov – Sputnik.Contul curent, care măsoară diferența dintre banii care intră în țară prin comerț, investiții și transferuri în raport cu fondurile care ies, s-a ridicat la 53,8 miliarde de dolari în primele zece luni ale anului, au arătat datele emise de autoritatea de reglementare, potrivit RT.
Excedentul din octombrie a depășit 11 miliarde de dolari pentru a doua lună consecutivă, după ce în septembrie a atins cel mai înalt nivel în acest an. Banca Centrală și-a revizuit proiecția cu privire la contul curent pentru întregul an în creștere de la 45 miliarde de dolari la 60 miliarde de dolari în baza creșterii prețurilor petrolului.
Veniturile Moscovei din vânzările de petrol și gaze au crescut la cel mai înalt nivel într-un an și jumătate, ajungând la 17,7 miliarde de dolari luna trecută, în ciuda prognozelor cu privire la un deficit mare.
„Noile date arată că Rusia continuă să beneficieze de venituri mari din exportul de mărfuri. Ne așteptăm ca Rusia să informeze despre încă 20 de miliarde de dolari de excedent de cont curent în cele două luni rămase din 2023, ceea ce va aduce soldul extern total la aproximativ 75 de miliarde de dolari”, a prezis pentru Bloomberg economistul din Rusia Alex Isakov.
„Creșterea veniturilor din export a contribuit la stoparea căderii rublei, dar, în următoarele luni, moneda Rusiei ar putea fi testată, întrucât guvernul își reconstruiește rezervele FX [schimb valutar] începând din ianuarie”, a adăugat expertul.
Vestea vine în contextul în care Moscova şi-a redirecționat cea mai mare parte a fluxurilor sale comerciale spre est, după ce sancțiunile occidentale au perturbat în mare măsură lanțurile de aprovizionare pe piețele europene.
Autoritățile ruse au reintrodus unele controale de capital, care impun exportatorilor, inclusiv producătorilor majori de petrol, să-și vândă veniturile din comerțul exterior pe piața internă pentru a asigura fluxurile de monedă străină.
Măsura a ajutat la sprijinirea rublei, care a câștigat în octombrie cu un procent de aproximativ 5% față de dolarul american. Moneda a continuat să se consolideze în această săptămână, până la 89 în raport cu dolarul, pentru prima dată de la sfârșitul lunii iulie.