Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Stat din UE suferă daune financiare uriașe din cauza încetării tranzitului gazelor rusești

Slovacia a pierdut peste două treimi din veniturile pe care le genera tranzitul gazelor naturale rusești, potrivit operatorului slovac de rețea pentru transportul gazelor, Eustream.
Sputnik
BUCUREŞTI, 16 nov – Sputnik. Slovacia a pierdut peste două treimi din veniturile pe care le genera tranzitul gazelor naturale rusești, potrivit unui raport despre rezultatele financiare publicat luna aceasta de către operatorul slovac de rețea pentru transportul gazelor, Eustream.
Datele au arătat că, în cele 12 luni care au precedat iulie 2023, țara a transportat un total de 16,97 miliarde de metri cubi (bcm) de gaz rusesc, veniturile din tranzit ajungând la 226,5 milioane de euro.
Între timp, înainte de conflictul din Ucraina și de introducerea sancțiunilor din partea UE împotriva Rusiei, țara transporta în medie aproximativ 60 de miliarde de metri cubi de marfă rusească pe an, potrivit RT. De exemplu,în perioada de referinţă din august 2019 până în iulie 2020, Eustream a transportat 61 de miliarde de metri cubi, iar veniturile s-au ridicat la 748,04 milioane de euro.
Experții din industrie au atribuit conflictului din Ucraina scăderea bruscă a volumelor tranzitului de gaze rusești. Slovacia primește marfa de la linia de tranzit prin Ucraina, unde fluxurile s-au redus după ce Kievul și-a închis stația principală de pompare a gazelor, Sokhranovka, în mai 2022. Gigantul energetic rus Gazprom continuă să furnizeze gaz pentru tranzit prin singura stație rămasă, Sudzha, dar permite doar fluxuri de gaz de aproximativ 40 de milioane de metri cubi pe zi.
În contextul în care fluxurile de tranzit au scăzut la mai puțin de o treime din media dinainte de conflict, iar veniturile s-au redus de peste trei ori, analiștii slovaci sunt îngrijorați de faptul că bugetul țării pierde rapid una dintre sursele importante de venit. Potrivit publicației locale de știri Denník Postoj, guvernul primește aproximativ jumătate din veniturile companiei fie prin impozite pe venit, fie prin dividende.
Mai mult, analiștii sunt îngrijorați că Slovacia ar putea pierde în curând legătura cu gazul rusesc. Într-un interviu acordat luna trecută, șeful gigantului energetic ucrainean Naftogaz, Aleksei Chernişov, a declarat că țara sa nu va prelungi contractul cu Rusia pentru tranzitul gazelor, care expiră la sfârșitul anului 2024.
Acest lucru înseamnă că și Slovacia va înceta să mai primească marfa. Comentând situaţia, purtătorul de cuvânt al Eustream, Pavol Kubik, a spus că compania va încerca să găsească o soluție prin care să evite pierderea livrărilor rusești.
„În ceea ce privește tranzitul gazului rusesc prin Ucraina după 2024, credem că această chestiune nu este încă închisă și probabil că va fi supusă unor negocieri viitoare”, a declarat acesta, adăugând că una dintre opțiunile rămase pentru a menține tranzitul ar fi un acord tripartit, în care o terță parte ar primi gazele la granița ruso-ucraineană și le-ar transporta mai departe către UE. Întrucât gazul transportat nu ar mai fi considerat rusesc, din punct de vedere tehnic, iar Gazprom nu va fi singurul care va plăti pentru tranzit, acest lucru ar permite transportul acestuia mai departe prin teritoriul Ucrainei, a explicat Kubik.