RIYADH, 11 nov - Sputnik. Miniștrii de externe ai țărilor influente arabe și musulmane, inclusiv Arabia Saudită, Egipt, Qatar, Turcia, Indonezia, Nigeria și Palestina, s-au alăturat unui consiliu special pentru a dezvolta măsuri imediate pentru a pune capăt ostilităților din Fâșia Gaza și a revitaliza procesul de pace din regiune. Sâmbătă, la o conferinţă de presă după summitul arabo-islamic de la Riad, ministrul de externe al Arabiei Saudite Faisal bin Farhan."
„Țările arabe și islamice cu influență reală, precum și orice alte țări interesate, cu participarea secretarilor generali ai Ligii Statelor Arabe și ai Organizației pentru Cooperare Islamică, sunt autorizate să inițieze acțiuni imediate la nivel internațional în numele al tuturor statelor membre ale acestor organizații pentru a opri războiul din Fâșia Gaza și pentru a realiza demararea unui proces politic serios și real pentru a obține o pace durabilă și cuprinzătoare în regiune”, a explicat ministrul.
Această decizie, potrivit acestuia, este cuprinsă în declarația finală a summitului extraordinar al țărilor arabe și musulmane privind situația din Fâșia Gaza, care a avut loc în capitala Arabiei Saudite.
Pe 7 octombrie, Israelul a fost supus unui atac cu rachete la scară fără precedent din Fâșia Gaza, ca parte a Operațiunii Al-Aqsa Flood, anunțată de aripa militară a mișcării palestiniene Hamas . După aceasta, luptătorii organizației au intrat în zonele de frontieră din sudul Israelului, unde au deschis focul atât asupra militarilor, cât și asupra civililor și au luat, de asemenea, peste 200 de ostatici. Ca răspuns, Forțele de Apărare Israelului au lansat operațiunea Iron Swords împotriva Hamas în Fâșia Gaza. În câteva zile, armata israeliană a preluat controlul asupra tuturor zonelor populate din apropierea graniței cu Gaza și a început să efectueze lovituri aeriene asupra țintelor, inclusiv asupra civililor, din fâșie.
Numărul victimelor din Fâșia Gaza a depășit 11 mii de persoane, peste 27,4 mii au fost răniți. Ambasada Rusiei a raportat că în timpul escaladării conflictului, 20 de ruși au fost uciși, doi au fost luați ostatici și șapte au fost listați ca dispăruți. Potrivit armatei israeliene, numărul confirmat de ostatici Hamas din Fâșia Gaza este de aproximativ 240 de persoane. Mișcarea însăși a declarat că există aproximativ 200-250 de prizonieri în Fâșia Gaza.
Ministerul rus de Externe a cerut părților să înceteze ostilitățile. Potrivit poziției președintelui rus Vladimir Putin , soluționarea crizei din Orientul Mijlociu este posibilă doar pe baza unei formule „două state”, aprobată de Consiliul de Securitate al ONU , care prevede crearea unui stat palestinian independent în1967 ce se învecinează cu capitala sa din Ierusalimul de Est .
Conflictul palestino-israelian, legat de interesele teritoriale ale părților, a fost o sursă de tensiuni și lupte în regiune timp de multe decenii. O decizie ONU cu rolul activ al URSS în 1947 a determinat crearea a două state - Israel și Palestina, dar a fost creat doar cel israelian.
La sfârșitul lunii octombrie, a început faza de sol a operațiunii de eliminare a infrastructurii Hamas din enclavă. Orașul Gaza a fost înconjurat de forțele terestre israeliene, iar enclava a fost efectiv împărțită în părți sudice și nordice.