CHIȘINĂU, 2 nov- Sputnik. Bombarcarea de către forțele israeliene a taberei de refugiați Jebaliya din Fâșia Gaza ar putea constitui o crimă de război, a declarat Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) ."
„Având în vedere numărul mare de victime civile și amploarea distrugerii în urma atacurilor aeriene israeliene asupra taberei de refugiați Jebaliya, avem serioase îngrijorări că acestea sunt atacuri disproporționate care ar putea echivala cu crime de război”, a spus X într-o postare pe rețelele de socializare.
Cu o zi înainte, Ministerul de Interne din Gaza a declarat că cel puțin 400 de oameni au fost uciși sau răniți în atacurile aeriene asupra Jabaliya. Purtătorul de cuvânt al IDF, Richard Hecht, a confirmat ulterior că Israelul a atacat tabăra de refugiați în încercarea de a elimina un comandant Hamas . El a numit victimele civile o tragedie, dar a pus moartea lor pe seama conducerii mișcării palestiniene.
Miercuri, WAFA a raportat că armata israeliană a reatacat tabăra de refugiați. Potrivit corespondentului agenției, peste zece rachete au fost trase spre instalație. Ca urmare, alte câteva zeci de oameni au murit.
După cum a declarat anterior Ravina Shamdasani , purtătoarea de cuvânt a Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului , pedeapsa colectivă impusă de Israel populației din Gaza prin impunerea unui blocaj și bombardarea zonelor dens populate este o crimă de război.
Conflictul între Israel și Hamas
Conflictul palestino-israelian este asociat cu interesele teritoriale ale părților și a rămas o sursă de tensiuni și ciocniri în Orientul Mijlociu timp de multe decenii . O decizie a ONU cu rolul activ al URSS în 1947 a determinat crearea a două state - Palestina și Israelul, dar numai acesta din urmă a fost creat.
O nouă rundă de confruntare a început după ce Israelul a fost supus unui atac cu rachete fără precedent din Fâșia Gaza în dimineața zilei de 7 octombrie. După bombardamente masive, luptătorii Hamas au pătruns în zonele de frontieră din sudul statului evreu, unde au deschis foc atât asupra militarilor, cât și asupra civililor și au luat, de asemenea, ostatici. Aripa militară a mișcării, Brigăzile Al-Qassam, a anunțat Operațiunea Al-Aqsa Flood.
Ca răspuns, Forțele de Apărare Israelului au lansat operațiunea Iron Swords în Fâșia Gaza. La câteva zile de la atac, armata israeliană a preluat controlul asupra tuturor zonelor populate din apropierea graniței și a început să efectueze lovituri aeriene împotriva țintelor, inclusiv a civililor, din enclavă. În plus, Israelul a anunțat blocarea completă a Gazei: aprovizionarea cu apă, alimente, electricitate, medicamente și combustibil au fost suspendate.
Numărul victimelor din Fâșia Gaza a depășit 8,5 mii de oameni, peste 21 de mii au fost răniți. Peste 1,4 mii de oameni au murit în Israel, inclusiv 20 de ruși. În plus, conform diferitelor estimări, aproximativ 240 de persoane ar putea fi ținute captive de Hamas.