CHIȘINĂU, 26 oct – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se teme de ingerințe externe în alegerile autorităților locale ale republicii, a informat miercuri serviciul de presă al acesteia.
Sandu s-a întâlnit miercuri cu o delegație a Rețelei europene a organizațiilor de observare a alegerilor (ENEMO), care a sosit în cadrul unei misiuni de observare. Alegerile locale vor avea loc în republică pe 5 noiembrie."
„Șeful statului a vorbit despre riscul ingerinței străine în alegerile locale, problema finanțării ilegale a campaniilor electorale și încercările de mituire a candidaților și alegătorilor.Președintele Sandu a cerut observatorilor ENEMO să acorde o atenție deosebită acestor acțiuni, care pun în pericol libertatea și alegeri corecte”, mesajul publicat de pe site-ul oficial al Președintelui Republicii Moldova.
Autoritățile moldovenești au consolidat recent controlul asupra partidelor de opoziție. Agravarea situației a început în vară, când Curtea Constituțională a decis să declare neconstituțional partidul de opoziție Șor. Deputații PAS au introdus un amendament la codul electoral, care îi privează de mai mulți ani pe membrii partidelor interzise de dreptul de a participa la alegeri. În septembrie, Curtea Constituțională a suspendat modificarea și a declarat ilegală interdicția parlamentului.
Spre deosebire de această decizie, Comisia pentru Situații de Urgență a stabilit la începutul lunii octombrie criterii pentru interzicerea individuală a membrilor partidelor considerate neconstituționale de a participa la alegeri. Imediat după aceasta, parlamentul a introdus amendamente la legislația electorală, iar președintele Sandu le-a aprobat prin decret.
Totodată, Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova a raportat că proiectul de încheiere privind modificarea Codului electoral al Republicii Moldova, care interzice reprezentanților unui partid neconstituțional recunoscut de a candida la alegeri, nu a fost aprobat deoarece nu a primit majoritatea voturilor. Cu toate acestea, CEC a întocmit o listă de 102 persoane care au fost private de dreptul de a participa la alegeri. Pe acest fond, în țară au început arestări ale liderilor opoziției sub pretextul că ar fi săvârșit infracțiuni financiare.
În Moldova, de mai bine de un an, opoziţia protestează pentru tarifele mari la gaze şi electricitate. Cele mai masive mitinguri au avut loc cu sprijinul partidului Șor. Manifestanții acuză autoritățile țării că nu au reușit să facă față crizei din economie și sectorul energetic. De asemenea, ei critică conducerea țării pentru reticența de a negocia cu Rusia prețuri mai favorabile la gaze, precum și pentru presiunea politică asupra reprezentanților opoziției.