Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

SUA au efectuat teste nucleare în ziua când Rusia a retras ratificarea CTBT

În ziua în care Duma de Stat a Rusiei a decis revocarea ratificării CTBT, Statele Unite au efectuat teste la poligonul nuclear.
Sputnik
CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. SUA au efectuat teste subterane la poligonul din Nevada, unde anterior erau testate armele nucleare, acest lucru s-a întâmplat în ziua în care Duma de Stat a Rusiei a adoptat legea cu privire la revocarea ratificării Tratatului privind interzicerea totală a testelor nucleare(CTBT), rezultă dintr-un comunicatul publicat de Ministerul american al Energiei.
„Echipa obiectivului de securitate națională din Nevada (Poligonul de testare Nevada) a efectuat o explozie chimică subterană la locul respectiv pentru a îmbunătăți capacitatea Statelor Unite de a detecta exploziile nucleare de putere redusă în întreaga lume”, este menționat în comunicatul instituției.
Se precizează că testele au fost efectuate miercuri - în aceeași zi în care Duma de Stat a Rusiei a adoptat legea cu privire retragerea ratificării Tratatul privind interzicerea totală a testelor nucleare(CTBT), Consiliul Federației va examina documentul pe 25 octombrie.
„Pentru respectivul experiment au fost folosiți explozibili chimici de mare putere și radioizotopi”, a adăugat ministerul american.
Experimentul, după cum s-a comunicat instituția, a fost efectuat „în sprijinul obiectivelor SUA privind neproliferare nucleară”, pentru reducerea amenințărilor nucleare globale.
CTBT a fost semnat în 1996. Dar o serie de țări, inclusiv SUA, nu l-au ratificat nici până acum, spre deosebire de Rusia care a făcut acest lucru în 2000. În același timp, țările care dispun de arme nucleare și-au asumat de bună voie angajamentul de a nu efectua astfel de teste.
În martie, viceministrul de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, menționa că situația din jurul CTBT provoacă îngrijorări tot mai mari din cauza acțiunilor SUA.