BUCUREŞTI, 13 oct – Sputnik. Forțele de Apărare Israelului au cerut civililor să evacueze orașul Gaza spre sud, a declarat IDF într-o declarație pe canalul său Telegram."
„IDF face apel la toți civilii din orașul Gaza să-și evacueze casele spre sud pentru propria lor siguranță și securitate și să se mute în zona de la sud de Wadi Gaza”, se arată în declarație.
Armata a promis că locuitorii orașului Gaza se vor putea întoarce la casele lor și se va face un anunț în acest sens. De asemenea, ea a menționat că locuitorii nu ar trebui să se apropie de zona gardului de securitate de la granița cu Israelul.
Declarația mai susține că luptătorii Hamas se ascund în tuneluri sub case și în interiorul clădirilor din orașul Gaza.
În dimineața zilei de 7 octombrie, Israelul a fost supus unui atac cu rachete la scară fără precedent din Fâșia Gaza, ca parte a Operațiunii Al-Aqsa Flood, anunțată de aripa militară a mișcării palestiniene Hamas. În plus, după atacuri masive cu rachete, luptătorii organizației au pătruns în zonele de graniță din sudul Israelului. Ca răspuns, Forțele de Apărare Israelului au lansat operațiunea Iron Swords împotriva Hamas în Fâșia Gaza. La câteva zile de la atac, armata israeliană a preluat controlul asupra tuturor așezărilor din apropierea graniței Gaza și a început să efectueze lovituri aeriene asupra țintelor, inclusiv asupra civililor, din fâșie. Israelul a anunțat, de asemenea, o blocare completă a Fâșiei Gaza: aprovizionarea cu apă, alimente, electricitate, medicamente și combustibil a fost suspendată.
Numărul morților de civili de fiecare parte a depășit o mie și câteva mii de israelieni și palestinieni au fost răniți. Inclusiv, s-a raportat despre mai mulți ruși morți și dispăruți, precum și despre cetățeni din alte țări. Potrivit diverselor surse, aproximativ 150 de israelieni ar putea fi ținuți captivi de Hamas.
Ministerul rus de Externe a cerut părților să înceteze ostilitățile. Potrivit poziției președintelui rus Vladimir Putin , soluționarea crizei din Orientul Mijlociu este posibilă doar pe baza unei formule „două state”, aprobată de Consiliul de Securitate al ONU , care prevede crearea unui stat palestinian independentdin 1967 și care se învecinează cu capitala sa din Ierusalimul de Est .
Conflictul palestino-israelian, legat de interesele teritoriale ale părților, a fost o sursă de tensiuni și ciocniri în regiune timp de multe decenii. O decizie a ONU cu rolul activ al URSS în 1947 a determinat crearea a două state - Israel și Palestina , dar a fost creat doar cel israelian. Israelul, deși și-a declarat acordul cu principiul celor două state, nu a eliberat complet teritoriile palestiniene.