BUCUREŞTI, 28 sept – Sputnik. Această situaţie este reflectată într-un studiu realizat de firma de consultanță FinExpertiza, bazat pe date de la agenția de statistică rusească de stat Rosstat.
Analiștii au constatat o scădere a vânzărilor cu amănuntul din aprilie 2022, ca urmare a începerii operațiunii militare a Moscovei în Ucraina și a sancțiunilor introduse ulterior, care i-au determinat pe ruși „să reducă cheltuielile nenecesare și să economisească numerar pentru viitor”.
Cifra de afaceri a comerţului cu amănuntul a scăzut timp de 12 luni consecutiv până în martie 2023, după care a început să îşi revină în aprilie. În iulie vânzările au depășit nivelurile de dinainte de conflict, potrivit studiului, citat de RT.
„Consumul de bunuri de către populație a depășit acum nivelurile din 2021 dinaintea crizei... În iulie, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a ajuns la 4 trilioane de ruble (41,6 miliarde dolari), ceea ce înseamnă o creştere cu 10,5% faţă de iulie 2022 și cu 1,2% mai mare decât în iulie 2021, ajustată la inflație”, au menţionat analiștii.
Studiul a arătat că vânzările de alimente în Rusia în perioada de raportare au crescut cu 4,2% față de anul trecut, în timp ce vânzările de produse nealimentare au crescut cu 17,7%. Cifra de afaceri legată de produsele alimentare a urcat cu 2,4% față de 2021, în timp ce cifra de afaceri legată de produsele nealimentare a crescut cu 0,3%.
Potrivit analizei, creșterea comerțului cu amănuntul a fost inegală la nivelul întregii ţări. În timp ce regiuni precum Ingușeția, Kabardino-Balkaria, Novosibirsk, Daghestan și altele au înregistrat creșteri semnificative ale vânzării de bunuri de larg consum, aproximativ jumătate din regiunile Rusiei își revin într-un ritm mai lent, în special Sevastopol, Crimeea, Astrakhan, Bryansk, Belgorod și Regiunea Moscova.
„Față de anul trecut, au crescut în special achizițiile de produse nealimentare, inclusiv de bunuri cu folosință îndelungată, a căror achiziţie consumatorii hotărâseră anterior să o amâne, preferând să țină banii de rezervă”, a declarat pentru RIA Novosti Elena Trubnikova, șefa FinExpertiza.
„Cifra de afaceri în alimentația publică crește și ea într-un ritm ridicat. Revenirea nivelului consumului este susținută de creșterea veniturilor gospodăriilor”, a adăugat ea, avertizând totuşi că ar fi „prematur să vorbim despre un optimism durabil al consumatorilor”.
Analiștii se așteaptă ca nivelul consumului general să rămână robust, dar au avertizat că sunt posibile fluctuații.