De Mihail Katkov
Disputele legate de cereale au dus la aceea că Kievul a amenințat Varșovia cu sancțiuni economice, iar polonezii drept răspuns au refuzat să livreze armamente. Și i-au avertizat pe ucraineni: dacă vor insista în continuare, vor fi lipsiți de perspectiva europeană. Cât de departe ar putea ajunge confruntarea - în materialul RIA Novosti.
Schimb dur de replici
Președintele Andrzej Duda, luând cuvântul la Adunarea Generală a ONU, a comparat Ucraina cu cineva care se îneacă și își trage la fund salvatorii. "Poți să te superi? Desigur. Poți chiar să te indignezi", a subliniat Duda. Și a adăugat: Polonia are de gând să se apere de „cel care se îneacă”.
Zelenski a declarat de la aceeași tribună că este îngrijorat să vadă cum unii în Europa „se joacă de-a solidaritatea în teatrul politic, transformând livrările de cereale într-un thriller”. În opinia sa, acest gen de interpreți ajută fără să vrea Rusia. Deși era clar pe cine a avut în vedere, reprezentantul Varșoviei Piotr Müller s-a grăbit să precizeze: „Sper că nu despre noi este vorba”.
În marja Adunării Generale, Zelenski și Duda așa și nu s-au intersectat. Potrivit președintelui Poloniei - „din cauza unor încurcături organizatorice”.
Între timp, pe când cei doi își țineau discursurile la New York, la Kiev viceministrul Economiei al Ucrainei Taras Kacika a anunțat despre embargoul la ceapa, roșiile, varza și merele poloneze. Acesta a fost răspunsul la interzicerea importului de cereale și făină ucrainene.
„Acțiunile Ucrainei nu ne impresionează”, a reacționat ministrul polonez pentru afacerile UE Szymon SzynkowskivelSęk. Experții de la Varșovia au descoperit imediat salmonella, pesticide și miotoxine în cerealele ucrainene. Potrivit medicului veterinar-șef, din ianuarie până în mai, substanțe nocive au fost detectate în 35 la sută din livrările din Ucraina.
Miza pe scădere
Szynkowskivel Sęka avertizat: Polonia este gată să slăbească sprijinul pentru Kiev. Acest lucru este cerut de societate - după cum arată sondajele. Universitatea din Varșovia a publicat recent rezultatele studiului „Percepția socială a refugiaților din Ucraina, imigranților și acțiunilor statului polonez”. S-a dovedit că în mai au avut o atitudine binevoitoare față de ucraineni cu 13% mai puțini respondenți decât în ianuarie. Mulți cred că persoanele strămutate le iau locurile de muncă.
Prim-ministrul Mateusz Morawiecki a anunțat deja despre încetarea livrărilor de armamente. Pentru că, chipurile, trebuie să ai grijă în primul rând de propria securitate: să modernizezi armata pentru a o face una dintre cele mai puternice din Europa.
La rândul său, ministrul Agriculturii, Robert Telus, a spus: Varșovia nu va fi de acord cu integrarea europeană a Kievului până când acolo nu vor cădea de acord cu embargoul la cereale. Aceasta este o cedare acceptabilă de dragul aderării la UE, consideră el.
Muller a adăugat că în economie fiecare este pe cont propriu.
Ce vor țările?
Presa ucraineană și poloneză nu rămâne în urma politicienilor. Publicația Do Rzeczy a descris cum ar trebui să se comporte Kievul pentru ca Varșovia să fie mulțumită. În primul rând, în Uniunea Europeană Ucraina trebuie să se bizuie anume pe Polonia, dar nu pe Franța și Germania. În al doilea rând, trebuie să renunțe la acțiunea în instanța OMC din cauza cerealelor. În afară de aceasta, trebuie să-și revadă atitudinea față de Stepan Bandera.
În general, Do Rzeczy consideră că polonezii au ajutat deja suficient și au dreptul să ceară concesii. În caz contrar, avertizează publicația, autoritățile de la Kiev ar putea avea impresia că vor fi sprijinite întotdeauna și fără nici un fel de condiții.
Șeful adjunct al Centrului pentru Dialog ”Juliusz Mieroszewski”, Lukasz Adamski, a menționat într-un articol pentru ”Ukrainskaia Pravda” (UP) că Kievul nu conștientizează amploarea asistenței oferite de guvernul polonez, suportând în același timp pierderi politice interne. El a amintit de asemenea despre nedorința autorităților ucrainene de a recunoaște responsabilitatea UPA* pentru masacrul din Volânia.
Adamski a menționat că societatea poloneză și-a revenit deja din șocul inițial provocat de conflictul ruso-ucrainean. Respectiv, și disponibilitatea pentru sprijinul dezinteresat a slăbit. Argumentul „ajutați-ne pentru ca noi să vă apărăm” nu mai funcționează.
Drept răspuns, UP a publicat un articol în care precizează că nici nu poate fi vorba despre condamnării UPA*, iar polonezii ar trebui să respecte memoria „patrioților” ucraineni care au murit în luptele cu NKVD-ul sovietic. În afară de aceasta, dacă Varșovia tinde spre relații mai pragmatice, nimeni nu este împotrivă, dar atunci nu trebuie să se mire că Kievul își protejează agricultorii.
Nimic nu este veșnic
Şeful adjunct al Institutului Ţărilor CSI Vladimir Jarihin este de părere că conflictul ar putea ajunge destul de departe, dar acest lucru este legat în principal de alegerile parlamentare din Polonia. "Cerealele ucrainene, care s-a revărsat pe piața poloneză, au înrăutățit situația economică a alegătorilor partidului de guvernământ ”Lege și Justiție”, care trăiesc în cea mai mare parte în zonele rurale. În plus, s-a tensionat situația pe piața muncii din cauza fluxului de refugiați. În primul rând, aceasta este problema orașelor. Respectiv, criticând Kievul, autoritățile câștigă popularitate", spune expertul.
Analistul Universității Financiare de pe lângă guvernul Rusiei Denis Denisov adaugă: "La Varșovia, mulți politicieni consideră că unele regiuni ale Ucrainei sunt teritoriile poloneze înstrăinate ilegal. Mai mult, întreaga istorie a relațiilor bilaterale este plină de puncte dureroase. Ucrainenii au luptat în permanență cu polonezii”.
Cel mai probabil, după cum spun experții solicitați de RIA Novosti, după alegeri partidele se vor preface că nu s-a întâmplat nimic de acest gen. Pentru că una este confruntarea lor și cu totul altceva - confruntarea dintre Occident și Rusia, în care Ucraina joacă un rol cheie.
* Organizație teroristă interzisă în Rusia.