Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Economistul de top indică un ritm accelerat al dedolarizării

Îndepărtarea la nivel global de dolarul american a crescut de zece ori din februarie 2022, comparativ cu cei 15 ani precedenți, spune un economist de top.
Sputnik
BUCUREŞTI, 15 sept – Sputnik. Îndepărtarea la nivel global de dolarul american a crescut de zece ori din februarie 2022, comparativ cu cei 15 ani precedenți, a declarat joi Stephen Jen, CEO al Eurizon SLJ Capital Limited.
Potrivit fostului economist la Fondul Monetar Internațional și la Morgan Stanley, majoritatea analiștilor nu iau în calcul tendința, deoarece evaluează valoarea nominală a rezervelor în dolari ale băncilor centrale pe baza datelor publicate de FMI.
„Cu toate acestea, dacă luăm în considerare modificările valorii dolarului, atunci, potrivit calculelor noastre, vom vedea că cota dolarilor în rezervele străine a scăzut cu aproximativ 11% din 2016”, a explicat Jen, potrivit RT.
El a susținut că decizia Washingtonului de a îngheța rezervele în dolari ale Rusiei după lansarea operațiunii militare a Moscovei în Ucraina a fost evenimentul decisiv.
„Acest lucru a alimentat frică și anxietate la Beijing, dar și în alte țări emergente”, a spus economistul, adăugând că deținerea de rezerve în dolari americani a fost mereu considerată absolut sigură până la măsura drastică.
Jen a explicat că țările BRICS s-au concentrat din ce în ce mai mult pe alternative la dolar.
Potrivit The Economist, de la formarea grupului de economii emergente BRICS – care este compus în prezent din Rusia, Brazilia, India, China și Africa de Sud, dar urmează să primească alte șase noi membri de anul viitor -, puterea economică a Uniunii a sporit. Iranul, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Argentina, Egiptul și Etiopia se vor alătura oficial grupului în ianuarie 2024.
„Luând în considerare puterea de cumpărare, națiunile BRICS reprezintă în prezent 32% din producția economică globală, comparativ cu 30% acoperită de țările G7”, a spus expertul.