BUCUREŞTI, 10 sept – Sputnik.Exporturile de gaze naturale lichefiate (GNL) din Rusia au crescut constant de la începutul anului, cererea fiind în creștere atât în Europa, cât și în Asia, a declarat duminică ministrul rus al Energiei, Nikolai Shulginov.
Potrivit ministrului, deşi cererea de gaze naturale ruseşti prin conducte a fost până acum mai mare decât pentru GNL, cererea de gaze naturale lichefiate poate să crească la fel de mult întrucât exporturile de GNL sunt „mai eficiente și mai flexibile în comparație cu livrările prin conducte”.
„[Exporturile de GNL] prezintă deja dinamici pozitive. Chiar dacă vorbim deocamdată despre câteva procente. Există cumpărători de GNL rusesc în întreaga lume. Și nu sunt doar noii noștri parteneri din Asia de Sud-Est, ci și consumatori din Europa”, a declarat Shulginov, citat de RT.
Potrivit agenției de statistică a Rusiei, Rosstat, producția de GNL din țară a crescut cu 8,1%, până la 32,5 milioane tone, în 2022. Shulginov a menționat că producția actuală de GNL în Rusia nu este suficientă pentru a răspunde cererii în creștere, sugerând că țara are nevoie de noi linii de lichefiere a gazelor, întrucât toate capacitățile existente sunt încărcate.
„Am adoptat un program pentru creșterea producției de GNL la 100 de milioane de tone pe an până în 2030. Am mari speranțe în ceea ce priveşte Arctic LNG 2, unde instalarea primei linii de producție este deja în desfăşurare. Linia își va atinge anul viitor întreaga capacitate, de aproximativ 6,8 milioane de tone. De asemenea, discutăm despre o nouă uzină de GNL în Murmansk, cu trei linii de lichefiere de 6,8 milioane tone fiecare”, a spus ministrul.
Potrivit unui raport recent al grupului de reflecţie Global Witness, bazat pe datele de la Kpler, China a fost cel mai important cumpărător de LNG rusesc în ianuarie-iulie în acest an, fiind urmată de Spania și Belgia. Achizițiile de către UE de GNL rusesc au crescut cu 40% în perioada de raportare, comparativ cu aceeași perioadă din 2021 și cu 1,7% față de anul trecut.
Până în prezent, blocul a ezitat să sancționeze importurile de gaze rusești, dar a introdus o serie de măsuri care au limitat fluxul de livrări de gaze rusești și a anunțat planuri de reducere a importurilor de energie rusească până în 2027. Cu toate acestea, în baza fluxurilor comerciale actuale, cei de la Global Witness prezic că țările din UE vor importa volume record de GNL din Rusia în 2023.