BUCUREŞTI, 7 sept – Sputnik. Deceniile de prosperitate a Germaniei, care au făcut-o să devină una dintre cele mai mari economii din lume, s-au apropiat de sfârşit, a afirmat cotidianul spaniol El Pais la începutul acestei săptămâni, citând analiști.
Potrivit cifrelor publicate de Fondul Monetar Internațional în iulie, se prevede că Germania va fi singura economie majoră care nu va crește în acest an, aşteptându-se ca PIB-ul său să scadă cu 0,3%.
Modelul german se bazează pe competitivitatea costurilor, leadership-ul tehnologic în industrie și stabilitatea geopolitică, iar „toate acestea au dispărut”, potrivit jurnalistului Wolfgang Munchau, citat de ziar.
„Ceea ce a avem acum este o criză a prețurilor energetice, noi diviziuni la nivel geopolitic și șocuri în domeniul tehnologic, care pun sub semnul întrebării existenţa modelului în viitor”, a spus Munchau, adăugând că lumea din jurul Germaniei s-a schimbat complet.
De la începutul anilor 2000, țara s-a bucurat de o creștere puternică continuă, determinată de ratele ridicate de angajare și cererea străină venită din partea economiilor cu creștere rapidă, cum ar fi China. Sectorul producției din Germania, elementul principal al economiei, a înflorit din 2003, fiind alimentat de energia ieftină din Rusia și de forța de muncă cu costuri reduse din Europa de Est.
Germania se aşteaptă să se bazeze în continuare pe un nivel masiv de exporturi și importuri, „dar industriile care au avut succes în ultimele două decenii, și anume cele chimice și auto, nu vor îndeplini același rol în viitor”, a declarat pentru El Pais Clemens Fuest, directorul Institutului Leibniz pentru Cercetări Economice (IFO).
Potrivit lui Carsten Brzeski, șeful ING pentru Germania și Zona Euro, China – deşi importă în continuare produse germane – a devenit, de asemenea, un rival puternic.
Expertul a adăugat că provocările legate de pandemie, împreună cu tensiunile geopolitice au schimbat lumea, dar că Germania nu a reușit să investească și să implementeze noi reforme la timp, a explicat acesta, potrivit RT.
Mai mult decât atât, investițiile publice și private sunt împiedicate de proceduri de planificare excesiv de complexe, de reglementări restrictive și birocrație, care ar trebui simplificate de guvern.