BUCUREȘTI, 4 sep – Sputnik. Rusia se confruntă cu o penurie de litiu din cauza lipsei propriei producții și a refuzului partenerilor de a-l furniza pe piața rusă, totuși, țara are rezerve uriașe de acest metal și ar putea intra în primii 5 producători mondiali în viitorii 10 ani prin dezvoltarea propriilor depozite, se spune în raportul Roscongres „Sarcina rămasă: există suficient litiu pentru noua economie”, care se află la dispoziția RIA Novosti.
„Datorită dezvoltării zăcămintelor existente, Rusia poate intra în top 5 cei mai mari producători (de litiu – n.red.) în următorul deceniu, pe locul doi după Chile, Argentina, China și Australia. În viitor, volumele de producție pot crește și mai puternic dacă tehnologiile de extracție dezvoltate în Federația Rusă a litiului din soluții vor fi eficiente”, se arată în raport.
Potrivit experților, Rusia are rezerve uriașe de minereu de litiu, ajungând la 10% din lume. „Rezervele de sold de litiu din Rusia, luate în considerare în minereurile a 14 zăcăminte, se ridică la 3,5 milioane de tone de oxid de litiu, iar aproximativ 1 milion în plus sunt rezerve în afara bilanţului în toată ţara”, precizează autorii.
În același timp, potrivit Roscongress, există o penurie semnificativă a acestui metal pe piața rusă. Rusia a fost complet dependentă de importurile de litiu din 1997, când a fost închisă o mină din regiunea Krasnoyarsk. „Nu a existat producție internă de atunci, iar anul trecut țara s-a confruntat cu dificultăți în achizițiile de import, când Argentina și Chile au refuzat să furnizeze litiu Rusiei”, explică experții.
Autorii raportului consideră că autoritățile ar trebui să accelereze eliberarea de autorizații pentru dezvoltarea celui mai mare domeniu autohton din regiunea Murmansk . „Acest lucru ar trebui să ofere Rusiei 10% din piața globală până la sfârșitul deceniului, pe baza volumelor de producție estimate”, se arată în raport.
Experții admit că prețurile litiului pe piața mondială sunt în scădere: dacă în decembrie 2022 hidroxidul de litiu costa 85.000 de dolari, acum prețul a scăzut sub 35.000 de dolari pe tonă. În opinia lor, această tendință va continua și în următorii ani datorită creșterii ofertei și concurenței pe piață. Cu toate acestea, autorii sunt încrezători că proiectele cu litiu din Rusia vor avea o rentabilitate pozitivă chiar dacă prețurile metalelor scad la 20.000 de dolari pe tonă.
Principalul consumator de litiu este industria auto, iar acest domeniu se dezvoltă activ în Federația Rusă, explică autorii. Litiul este folosit la fabricarea bateriilor pentru vehicule electrice. „Până în 2030, Rusia intenționează să producă anual până la 220.000 de vehicule electrice de diferite tipuri”. – explicat în raport.