BUCUREȘTI, 3 sep - Sputnik. Procesul de decolonizare a Africii reprezintă o mare amenințare pentru Franța, a declarat fostul ofițer de informații al armatei americane Scott Ritter într-un interviu acordat canalului YouTube Gegenpol .
"Cred că regiunea se trezește. Locuitorii încep să înțeleagă că <...> Mali, Burkina Faso, Guineea, Niger, Gabon sau altele <...> vegeta în sărăcie și haos intern, în timp ce elitele politice și economice prosperă", - a spus el .
Potrivit lui Ritter, evenimentele din Gabon au devenit o manifestare a procesului de decolonizare din Africa, care a lovit în mod deosebit Franța, care a continuat să domine o parte din țările continentului în plan politic, economic și militar. Mai mult, Gabon era o sursă franceză de uraniu și a dat Parisului independență față de Statele Unite în domeniul energiei nucleare, a subliniat expertul.
"Vor fi și repercusiuni politice, deoarece multe dintre elitele politice franceze și-au făcut avere profitând constant de pe urma Africii. Deci vor fi repercusiuni", a avertizat Ritter.
Ceea ce se întâmplă pe continentul african reprezintă o amenințare existențială pentru Franța, a rezumat fostul ofițer de informații.
Armata din Gabon a anunțat pe 30 august anularea rezultatelor alegerilor și dizolvarea instituțiilor puterii. Șeful Gărzii Republicane, generalul Bris Oligi Nguema, a declarat pentru ziarul Monde că președintele Gabonului Ali Bongo Ondimba a fost demis. Potrivit militarilor, el este în arest la domiciliu. Rebelii au anunțat ulterior că l-au numit în unanimitate pe generalul Bris Oligi Nguema președinte pentru o perioadă de tranziție.
Gabon este o fostă colonie franceză. Peste 80 de companii franceze operează acolo, în special în sectorul minier, inclusiv Eramet, care exploatează principala resursă naturală a Gabonului, manganul. Cifra de afaceri totală a acestora ajunge la trei miliarde de euro. De asemenea, pe teritoriul țării se află una dintre cele trei baze militare franceze din Africa de Vest .
Înainte de asta, la sfârșitul lunii iulie, a avut loc o lovitură de stat în Niger. Armata a anunțat înlăturarea de la putere a președintelui Mohamed Bazum și formarea Consiliului Național pentru Apărarea Patriei. Liderii majorității țărilor occidentale și organizația regională ECOWAS au condamnat incidentul.
Republica Niger, ca fostă colonie franceză, a rămas unul dintre ultimii aliați ai țărilor occidentale din Sahel . În plus, țara are rezerve bogate de uraniu, de aprovizionarea cărora depinde Parisul. Potrivit presei, această țară africană reprezintă 15% până la 17% din uraniul folosit pentru a genera electricitate în Franța.