Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

UE este pregătită să lupte pentru un nou ac rusesc

Cel mai cunoscut jurnalist american în acest moment, Tucker Carlson, își continuă turneul european, în cadrul căruia a reușit deja să-l intervieveze pe președintele Serbiei, iar zilele trecute fiind publicată o conversație cu liderul Ungariei.
Sputnik
Viktor Orban a reușit deja să intre direct în miezul unui scandal politic intra-european. Printre altele, el a spus că Ungaria și Serbia vor considera drept pretext de război orice încercare de a interfera cu operarea rutelor de gaze rusești. Tradus din termeni diplomatici extrem de transparenți, asta înseamnă că dacă cineva încearcă să arunce în aer sau să dezactiveze în alt mod conducta Turkish Stream, Budapesta și Belgradul sunt gata să lupte pentru conductă cu armele în mână și cu implicarea vehiculelor blindate. În final, Orban și-a exprimat încrederea că „cine trebuie” i-a auzit mesajul și a înțeles totul corect.
Aceasta este diplomația dulce din cadrul familiei popoarelor europene.
Trebuie spus că Viktor Orban, deși, din punctul de vedere al agendei occidentale cu două fețe, este un scandalagiu și un generator de probleme, pur și simplu exprimă fapte reale despre care alte țări și politicienii din UE preferă să tacă.
Editoriale
Dezastrul nuclear ca ultimă șansă: Kievului mai are o săptămână
Așadar, odată cu interviul liderului maghiar, în Financial Times a fost publicat un articol care, citând date de la organizația internațională Global Witness, afirmă evident: până la sfârșitul acestui an, țările din zona euro vor achiziționa o sumă record de gaz natural lichefiat produs în Rusia. În special, analiza oferă date care arată că China este în mod tradițional principalul cumpărător al LNG-ului rusesc, volumul livrărilor în această țară pentru perioada ianuarie-iulie a acestui an a crescut cu 62,7 la sută simultan, ajungând la 4,46 milioane de tone. Un proces similar a fost observat în termeni financiari - din cauza fluctuațiilor de preț, exportul de resurse energetice rusești a crescut cu peste 20 la sută, iar valoarea veniturilor comercianților abia a ajuns la trei miliarde de dolari.
Chinei îi este familiar acest rol, dar mai departe pe listă sunt jucători complet neaștepți. Spania se află pe locul doi în ceea ce privește achizițiile de LNG rusesc, iar micuța Belgie este pe locul trei. Datorită creșterii puternice a importurilor rusești în aceste țări, volumul total de achiziții de gaz lichefiat în UE a crescut cu 40 la sută. Atât Financial Times, cât și Global Witness sunt extrem de dezamăgiți de tendința dezvăluită și de slăbiciunea genunchilor statelor europene care nu au suportat nici măcar un an de sancțiuni strânse anti-ruse.
Am legat cu bună știință ambele știri într-un singur nod.
Probabil, numai extratereștrii nu au auzit mantra despre cum Europa va pedepsi îngrozitor Moscova renunțând la purtătorii de energie și, prin urmare, și astfel să usuce complet bugetul de apărarea Federației Ruse. Ca urmare a interdicțiilor și embargourilor introduse în grabă, piața internațională, unde Rusia este jucătorul cheie la toate mărfurile majore, a intrat într-o dezordine completă, iar prețurile au sărit în stratosferă. Acest lucru a condus la faptul că, anul trecut, petrolul, gazele, cărbunele și produsele ce rezultă din prelucrarea acestora au adus aproape 300 de miliarde de dolari la bugetul de stat al Rusiei. În tot acest haos toată lumea căreia nu i-a fost lene și-a încălzit mâinile pe spatele europenilor panicați – adică alți furnizori de resurse precum Norvegia și Statele Unite.
În anul în curs, liderii politici din Occident radiază de pozitivism și de încredere, totuși, această apariție nu a schimbat în niciun caz nici geografia fizică, nici legile logisticii. Depozitele de hidrocarburi au rămas la locul lor, în timp ce trecerea la contracte spot și respingerea livrărilor prin conducte au dus la faptul că transportatorii și proprietarii de flote comerciale au început să câștige aproape că mai mult decât producătorii.
Editoriale
Europa este deja oficial la un pas de prăbușirea industriei
În interiorul comunității liberale ruse circulă în mod tradițional dogma că Occidentul colectiv va supraviețui fără dificultăți unor astfel de uragane financiare. Întrucât vor tipări bani atât cât le va fi necesar. Realitatea obiectivă a pieței este de așa natură încât, după mai puțin de doi ani de la începutul unui război de sancțiuni pe scară largă, chiar și cea mai recentă economie germană puternică și grasă a intrat în recesiune. Bruxellesul a încercat să preia conducerea în achizițiile unice de resurse energetice, ținând cont de cotele de consum ale fiecărei țări în parte, dar acest design s-a dovedit a fi în mod evident neviabil și, după cum vedem, astăzi fiecare țară încearcă să-și umple în liniște rezervoarele. Chiar și cu petrol sau gaze naturale de la neprietena Rusie.
Există o glumă veche: oricât de mult ai repeta cuvântul „halva”, acesta nu va deveni mai dulce în gură. Această expresie cu acuratețe perfectă transmite procesul de respingere de către Uniunea Europeană a resurselor energetice rusești. S-au scris atâtea articole în Occident, s-au spus atâtea discursuri patetice, câte promisiuni dulci că ruperea legăturilor comerciale cu Moscova nu va afecta nimic. De fapt, Europa continuă să cumpere hidrocarburi din est, doar că acum o face cu stânjenit, pe sub tejghea. În același timp, judecând după dinamica creșterii, volumele de aprovizionare prin alte rute sunt fie limitate, fie atât de scumpe, încât statele UE sunt gata să apere literalmente țevile și terminalele de preț cu armele în mâini. Chiar și unul de celălalt.