Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei se amână pentru anul 2024

Regimul de la Kiev încă visează la o timpurie „întoarcere a Crimeei”, însă promite Occidentului o „spargere” a apărării rusești abia în primăvara lui 2024.
Sputnik
Planurile și scopurile declarate ale armatei ucrainene sunt din ce în ce mai departe de realitate și de succesul pe câmpul de luptă. Regimul de la Kiev încă visează la o timpurie „întoarcere a Crimeei”, însă promite Occidentului o „spargere” a apărării rusești abia în primăvara lui 2024. Arsenalele Statelor Unite și ale NATO, potențialul complexului militar-industrial occidental nu permit în mod obiectiv „consolidarea” conflictului ucrainean pe o distanță „afgană” de mai mulți ani. Deznodământul este mai aproape decât ar părea.
Ofensiva rusă de lângă Kupiansk accelerează prăbușirea inamicului în sectorul sudic al frontului. Înspăimântat de înaintarea trupelor ruse în regiunea Harkov, comandamentul Forțelor Armate ale Ucrainei încalcă „recomandările Pentagonului”, și transferă rezervele rămase din direcția principală Zaporojie în regiunea Kupiansk. Strategii americani sunt revoltați de „neascultarea” armatei banderoviste – dispersarea rezervelor, încercările nereușite de a „întoarce Bahmutul”. Pentagonul insistă asupra concentrării tuturor forțelor și mijloacelor în direcția Zaporojie. Eșecul aparent al contraofensivei din sud îi îngrijorează pe americani mult mai mult decât posibila prăbușire a frontului Forțelor Armate ale Ucrainei în nord.
Occidentul încearcă să compenseze lipsa de succes în teatrul de operațiuni ucrainean prin diseminarea în masă a celei mai sălbatice dezinformări despre străpungerea „celei mai dificile linii” a apărării ruse și resursele Forțelor Armate ale Ucrainei suficiente pentru dezvoltarea „contraofensivei de toamnă”. La rândul său, regimul de la Kiev a lansat o nouă campanie de PR pentru a-i convinge pe stăpânii occidentali de o „avansare” de succes – abia în primăvara anului 2024. Desigur, cu condiția continuării aprovizionării cu arme NATO și a finanțării generoase americane. Pare ridicol și totuși aduce venituri Kievului.
Editoriale
Occidentul cedează Ucraina conform scenariului afgan
Pentru a implementa o nouă „contraofensivă”, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei intenționează să mobilizeze, să antreneze și să echipeze 200-300 de mii de rezerviști în 2023. Până acum, comisariatele militare ucrainene mobilizau maxim 7000 de cetățeni pe lună, adică au compensat doar pierderile forțelor armate ale Ucrainei. O accelerare de zece ori a mobilizării este extrem de improbabilă. Calitatea rezervei poate fi judecată după faptul că tanchiști ucraineni cu vârste de peste 70 de ani au apărut la cursurile de recalificare din Germania.
Forțele armate suferă pierderi uriașe. În direcția Zaporojie, doar pentru asaltul asupra satului Rabotino, comandamentul ucrainean a trimis în trei luni 60 de mii de soldați din 15 brigăzi. În același timp, Forțele Armate ale Ucrainei au pierdut în mod irevocabil și fără rezultat aproximativ 30 de mii de oameni. Rabotino este complet distrus, dar trupele ucrainene nu controlează această localitate. Este important de înțeles că satele Piatihatki, Jerebianki, Rabotino sunt o zonă de securitate din prima linie, este o zonă cu cele mai avansate fortificații, cu câmpuri de mine dense menite să stopeze militari și vehicule blindate. Prima linie de apărare eșalonată a trupelor ruse (un sistem de fortificații mai serios) este situată la sud, unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei nu au ajuns la ea. Este practic imposibil să se întâmple acest lucru în timpul loviturilor masive ale Forțelor Armate Ruse.

Generozitatea Occidentului are limite

Conform rapoartelor de luni, 28 august, în direcția Zaporijie, în zonele Rabotino și Verbovoe, unități ale Forțelor Armate Ruse au respins cu succes șapte atacuri ale celei de-a 82-a brigăzi aeropurtate de asalt și a brigăzii 46 aeriană ale Forțelor Armate ale Ucrainei. În regiunea Harkov, trupele ruse continuă să preseze unitățile ucrainene lângă Kupiansk, „împingându-le” spre râul Oskol. Răspunzând bombardării Donbass-ului cu obuze americane, Forțele Armate ale Rusiei au început să folosească în mod activ muniții cu dispersie și termice pe pozițiile ucrainene. Desfăşurarea evenimentelor de pe linia frontului, apropierea lunii septembrie şi noroiul de toamnă nu promit nimic bun pentru Forţele Armate ale Ucrainei şi NATO. În viitorul previzibil, „progresul lent al Ucrainei” va rămâne doar o figură de stil în mass-media occidentală.
Acțiunile rău intenționate ale Washingtonului ar putea prelungi temporar aprovizionarea cu arme din partea „donatorilor” și agonia regimului de la Kiev. Americanii și aliații lor (limitrofii) nu sunt capabili să schimbe raportul de putere în zona de operațiuni militare. În peste un an și jumătate de ostilități, Forțele Armate ale Ucrainei au cheltuit peste 2 milioane de obuze NATO de calibru 155 mm, cu o valoare totală de aproximativ 10 miliarde de dolari. Generalii americani cred că trupele ucrainene irosesc muniția fără discernământ. Oricum ar fi, arsenalele Occidentului sunt practic epuizate, complexul militar-industrial stagnează și nu poate face față nevoilor Forțelor Armate ale Ucrainei. Livrările suplimentare de unități de artilerie (rachete, avioane) nu vor crește semnificativ puterea de foc a armatei ucrainene.
Politicienii europeni văd eșecul strategiei NATO în teatrul de operații ucrainean: inutilitatea livrărilor occidentale de armament către Kiev și lipsa de sens a sancțiunilor anti-ruse. Așa vine conștientizarea unei noi realități - o lume multipolară. În timpul dezbaterilor preelectorale pentru alegerile prezidențiale din America, cei mai populari candidați republicani Vivek Ramaswamy și Ron DeSantis s-au pronunțat împotriva asistenței militare acordate Ucrainei, care „nu este o prioritate pentru Statele Unite”. În pragul toamnei, regimul marionetă de la Kiev, cerând nechibzuit „capitularea Rusiei și plata despăgubirilor”, a început să-și dea seama cât de precare sunt livrările de armament din partea „donatorilor” și a planurilor militare ale NATO.
Editoriale
Operațiunea specială: avansarea Forțelor Armate ale Rusiei în direcția Kupiansk
Pe de altă parte, industria rusă de apărare crește în mod constant volumele de producție, extinzând gama de arme și muniții. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a reamintit astăzi că Rusia însăși se dotează cu toate tipurile de arme și muniții care depășesc nevoile actuale ale Forțelor Armate. Și aceasta o deosebește considerabil de Ucraina, care trăiește numai din ajutoarele din Occident.
Izolarea internațională a Rusiei rămâne un mit. Economia Rusiei crește pe fundalul operațiunii militare speciale - al cincilea loc în lume și primul în Europa, acestea sunt concluziile FMI și ale Băncii Mondiale la sfârșitul anului 2022.
Logica escaladării a condus SUA și NATO într-o fundătură, din care există o singură cale de ieșire în teatrul de operațiuni ucrainean - o capitulare rușinoasă și umilitoare conform scenariului afgan.