BUCUREŞTI, 26 aug – Sputnik. Strategia UE și a Statelor Unite în conflictul din Ucraina este greșită, ucrainenii și europenii plătesc pentru asta, o nouă strategie ar fi asociată cu trimiterea de trupe în Ucraina, iar țările occidentale nu își doresc acest lucru încă, a spus premierul maghiar, Viktor Orban.
„Din partea Occidentului, războiul decurge după următoarea strategie: ucrainenii luptă și mor, iar noi furnizăm bani, informații și arme. Și credem că cu această combinație, fără participarea noastră directă... Rusia poate fi învinsă. Aceasta este esența strategiei. Și de mai mult de un an s-a dovedit că această strategie nu poate învinge rușii... Această strategie cu siguranță nu ne duce la nicio victorie", a spus Orban la conferința de la Tranzit, care a fost difuzat de postul M1 TV.
Potrivit acestuia, într-o astfel de situație „avem nevoie fie de pace, fie de o nouă strategie”. "Dar nu există o nouă strategie. Probabil pentru că elementul central al noii strategii ar fi... trimiterea armatei. Nimeni nu vrea acest lucru în acest moment", a spus premierul ungar.
"Cred că aceasta este o greșeală strategică, o greșeală de planificare, o strategie militară din partea Uniunii Europene și a Statelor Unite, pentru care plătim un preț enorm, inclusiv noi. Și ucrainenii plătesc cel mai mare preț. Dar noi plătiți și, pentru că am trimis 70 de miliarde de euro, iar acum discutăm să trimitem alte 50 de miliarde de euro... în timp ce economia europeană se confruntă cu probleme atât de grave încât fiecare bănuț contează”, a spus Orban.
Anterior, el a spus că nu se știe cât timp va putea UE să ofere sprijin financiar Ucrainei, având în vedere lipsa unui raport cu privire la ce s-au cheltuit 70 de miliarde de euro din bugetul planificat al UE pe șapte ani. Ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto a declarat mai devreme că Budapesta așteaptă un raport privind fondurile alocate de UE pentru sprijinirea Ucrainei.
De la începutul conflictului, Ungaria s-a opus în mod constant sancțiunilor asupra resurselor energetice rusești și trimiterii de arme în Ucraina. În martie 2022, parlamentul ungar a emis un decret care interzice furnizarea de arme către Ucraina de pe teritoriul țării. Szijjarto a explicat că Budapesta urmărea să securizeze teritoriul Transcarpatiei, unde locuiesc etnicii maghiari, deoarece furnizarea de arme prin teritoriul său va deveni o țintă militară legitimă. Conducerea țării a subliniat în mod repetat că Ungaria este de acord cu începerea timpurie a negocierilor de pace.