Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Vasnețov: Noi toți suntem moștenitorii câștigătorilor

Interviu acordat de ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, pentru Sputnik Moldova.
Sputnik
Sputnik: Oleg Vladimirovici, în urmă cu 79 de ani, în 20 august 1944, a început operațiunea Iași-Chișinău, în cadrul căreia, deja pe 24 august, Armata Roșie a eliberat capitala Moldovei. Cum marchează ambasada Rusiei această zi?
Oleg Vasnețov: 24 august 1944, fără exagerare, este o dată profetică pentru Moldova, care este pentru totdeauna înscrisă în analele istorice ale țării. Nu va funcționa să anulați sau să uitați faptele de eroism ale eroilor sovietici, amintirea sacră este infinit de vie în inimile și mințile oamenilor care trăiesc aici și în întreaga lume. Drept confirmare este însuflețirea cu care localnicii împărtășesc amintirile strămoșilor lor. „Vă mulțumim, dragilor, ne-ați recuperat Patria”, așa au fost întâmpinați eroii-eliberatorii în RSS Moldovenească.
În anii de ocupație, invadatorii germano-români au exterminat efectiv populația civilă și au distrus țara. Datele istorice arată că în acea perioadă sumbră pentru Moldova, numărul locuitorilor din Chișinău a scăzut de aproape patru ori. Aproape toate întreprinderile și facilitățile de infrastructură au fost supuse distrugerii: până la începutul anului 1946, aproximativ 75 de întreprinderi, gara și utilitățile publice vitale au fost restaurate cu eforturi incredibile.
Astăzi, alături de poporul moldovenesc, prietenos și apropiat de noi în spirit și cuget, ne amintim de evenimentele de atunci și cinstim memoria celor care, cu prețul vieții, au luptat pentru libertatea acestei țări frumoase și originare.
Prin tradiție, anual pe 24 august, împreună cu personalități publice și politice, reprezentanți ai guvernelor locale și publicul larg, am depus flori la complexul memorial central „Eternitatea” din Chișinău, iar apoi am ajuns la memorialul „Capul de pod Șerpeni”, unde, acum 79 de ani, s-au purtat cele mai aprige bătălii pentru eliberarea RSS Moldovenești.
Apropo, în cadrul sărbătorii de astăzi va avea loc inaugurarea un loc de înhumare militară înmormântare militară, care a fost reabilitat cu eforturile echipelor de căutare, organizațiilor obștești și cu sprijinul Guvernului municipiului Moscova și al Ambasadei Rusiei.
Sputnik: Ce cuvinte de îndrumare le-ați putea spune tinerilor, ținând cont de situația actuală?
Oleg Vasnețov: Pleacă din această viață veteranii care au luptat în acel război, în fiecare an sunt din ce în ce mai puține posibilități de a primi informații din prima sursă despre evenimentele acelor ani. Cu atât mai valoroasă este comunicarea în direct cu veteranii, pentru că istoria propriei țări trebuie cunoscută și păstrată în memorie de dragul viitorului, dezvoltând la copii o conștiință istorică și un sentiment de patriotism.
Actualii tineri din Moldova sunt aceiași moștenitori ai Marii Victorii ca și semenii lor din Rusia, Belarus, Kazahstan și multe alte țări acum independente. Pentru că moldovenii, împreună cu reprezentanții altor popoare ale țării cândva comună, au luptat și au murit pentru Patria Mamă comună, pentru generațiile viitoare.
Cu toții avem o sarcină - să educăm o generație care ar succeda cu demnitate eroii din tranșeele de atunci, pe soldații-eliberatori, să-i învățăm pe copii să-și iubească Patria, să-și iubească Patria, să poată proteja ceea ce s-a obținut cu un preț mare, să-și amintească faptele eroice ale poporului și să ocrotească această amintire pentru a se putea numi pe bune moștenitori ai Victorie.
Nu poți fi patriot fără a simți o legătură personală cu țara, fără a-i cunoaște trecutul, dacă nu știi cum au iubit-o, prețuit-o și protejat-o strămoșii noștri, tații, bunicii și străbunicii noștri.