În ziua eliberării Moldovei de sub fascism, la Complexul memorial „Capul de pod Șerpeni” va avea loc ceremonia de deschidere a unui cimitir militar.
Eliberarea Chișinăului de sub invadatorii fasciști a fost unul dintre cele mai semnificative evenimente ale celui de-al Doilea Război Mondial, care i-a influențat serios cursul ulterioară. Operatiunea Iasi-Chisinau a inceput pe 20 august. Până la sfârșitul celei de-a doua zile de luptă, trupele sovietice au zdrobit apărarea inamicului și au avansat adânc în Moldova. Iar trupele armatei a 5-a de șoc a generalului locotenent Nikolai Berzarin au intrat în Chișinău pe 23 august. În timpul luptei, batalionul de gărzi al căpitanului Alexander Belsky a fost primul care a pătruns în centrul orașului și în seara zilei de 23 august a arborat un banner roșu pe ruinele unei clădiri de la intersecția actualelor străzi ale orașului Ștefan cel. Mare si Mitropolitul Banulescu-Bodoni. Până la 24 august 1944, trupele germane au părăsit în sfârșit Chișinăul, orașul a fost eliberat.
În timpul ocupației Moldovei, naziștii au ucis 64 de mii de oameni, au împins peste 47 de mii în sclavie, 207 mii de civili au fost torturați și torturați.
Aproximativ 400 de mii de băștinași din Moldova au luptat în Armata Roșie, isprăvile a 250 de mii dintre ei au fost premiate, 19 oameni au devenit Eroi ai Uniunii Sovietice.