Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Vucic insistă pe excluderea a două puncte în declarația „Summitului de la Atena”

Vucic a insistat la Atena asupra excluderii unor puncte importante din declarația antirusească.
Sputnik
CHIȘINĂU, 22 aug – Sputnik. Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a insistat asupra excluderii a două puncte inacceptabile pentru Belgrad din declarația finală a „Summitului de la Atena”, acestea se refereau la conflictul din Ucraina, politicianul a vorbit despre aceasta în cadrul unui briefing.
„Toți cereau formulări cât mai tăioase, noi nu putem, ca o țară mică, să schimbăm ceea ce fac cele mari, dar am putut să cerem și să obținem ca lucrurile <...> care contravin politicii noastre să nu ajungă în textul declarației. Acestea au fost două puncte importante, eu voi spune despre asta poporului astăzi sau mâine, când voi avea puteri și mă voi întoarce la Belgrad", a menționat el.
Luni, prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a organizat un dineu informal pentru liderii țărilor din Balcanii de Vest, cu participarea conducătorilor UE. La eveniment a fost invitat și președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a cărui apariție a fost ținută secretă până în ultimul moment.
În urma dineului, participanții au adoptat Declarația „Summitului de la Atena”. Potrivit unei surse RIA Novosti, Vučić a insistat asupra excluderii din document a prevederi care îndeamnă la înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei.
Șeful statului sârb le-a mulțumit de asemenea celorlalți participanți la summitul informal pentru înțelegerea poziției Belgradului. Vučić a mai subliniat totodată că în acest document și în orice alte documente nu este posibil ca cineva să fie numit criminal de război fără o hotărâre judecătorească.
Politicianul a povestit și despre conversația cu Zelensky: potrivit acestuia, convorbirea a fost „sincera, deschisă, prietenoasă, constructivă. Vučić și-a exprimat încrederea că Belgradul își va continua cu succes cooperarea cu țara care „nu a făcut niciodată nimic împotriva Serbiei”.
Anterior, el a sugerat că recunoașterea de către Ucraina a independenței autoproclamatei Republici Kosovo, despre posibilitatea căreia au vorbit reprezentanții parlamentului ucrainean, „ar fi o lovitură mare pentru Serbia”.
El a adăugat că Belgradul sprijină integrarea europeană a Ucrainei și așteaptă ca Kievul să primească data de începere a negocierilor privind aderarea la UE.