BUCUREŞTI, 22 aug – Sputnik. Datele arată că Tokyo a crescut livrările de produse medicale cu 1.123% față de iulie 2022, potrivit RT. De asemenea, exporturile de produse de cauciuc și hârtie au crescut cu 248%, respectiv 45%, deși livrările de materiale plastice și oțel au scăzut cu 35% și 94%.
În același timp, importurile de cereale rusești de către ţara din Asia de Est au crescut cu 5.679% în iulie în termeni anuali. Pe de altă parte, importurile de pește şi de produse de pește în aceeași perioadă au scăzut cu 35,3%, în timp ce achizițiile de legume au scăzut cu 30%.
Importurile totale ale Japoniei din Rusia au scăzut cu aproape 70% din cauza scăderii livrării de gaze naturale lichefiate ruseşti (LNG) și a transporturilor de cărbune, care contribuie la aproximativ 60% din exporturile totale ale Rusiei către Tokyo.
Statisticile au arătat că importurile de GNL rusesc de către Japonia au scăzut cu 53,6% în iulie. Importurile de cărbune au scăzut accentuat, cu 72,9%, în timp ce livrările de metale neferoase au scăzut cu 69,5%.
Declinul vine ca urmare a restricțiilor dure impuse de Tokyo asupra comerțului cu Moscova. Guvernul japonez și-a extins recent pachetul de sancțiuni împotriva Rusiei, 758 de articole noi fiind adăugate pe lista mărfurilor interzise pentru livrare.
Anul trecut, Japonia s-a alăturat unei campanii de sancțiuni conduse de SUA împotriva Rusiei, ca răspuns la conflictul din Ucraina. Sancțiunile anterioare ale Tokyo includ înghețarea activelor, interdicții de export și revocarea statutului comercial al Moscovei de „cea mai favorizată ţară”. De asemenea, Japonia a adăugat pe lista neagră 80 de companii și organizații militare rusești, inclusiv firme care produc utilaje grele.
Moscova a precizat recent că „ia în considerare măsuri de represalii”, Ministerul rus de Externe menționând că vede „foarte negativ” sancțiunile din partea Japoniei. Kremlinul a adăugat anterior pe lista neagră aproape 400 de parlamentari japonezi ca răspuns la sancțiuni și la „poziția neprietenoasă, anti-Rusia a țării”. De asemenea, a interzis intrarea în ţară a zeci de înalți oficiali, printre care premierul Fumio Kishida.