Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Cele mai mari bănci din China scapă de dolari

Băncile majore din China au vândut masiv dolari săptămâna aceasta pentru a cumpăra yuani și a încetini slăbirea monedei naționale.
Sputnik
BUCUREŞTI, 19 aug – Sputnik. Băncile majore din China au vândut masiv dolari săptămâna aceasta pentru a cumpăra yuani și a încetini slăbirea monedei naționale, a relatat Reuters joi, citând surse de piață.
Potrivit raportului, acest fenomen a fost observat pe piețele valutare atât onshore, cât și offshore, unitățile offshore ale băncilor vânzând dolari în timpul orelor de tranzacționare din Londra și New York.
Un comerciant din Shanghai, care nu şi-a dat numele, a declarat că acțiunea nu este neobișnuită. Băncile din China comercializează în mare parte în propriile scopuri sau la comenzile de la clienți. Însă se știe că fac acest lucru şi la cererea Băncii Centrale a țării, Banca Populară a Chinei (PBOC), când are nevoie de sprijin suplimentar pentru moneda internă.

„Vânzarea dolarilor de către banca de stat a devenit un nou normal pentru a încetini ritmul deprecierii yuanilor”, a declarat comerciantul, potrivit RT.

Yuanul offshore a slăbit cu aproximativ 6% față de dolarul american până acum în acest an și a scăzut joi la cel mai mic nivel din ultimele nouă luni, la aproape 7,35 faţă de dolar.
Experții atribuie slăbirea cursului de schimb al yuanului diferenței de randament din ce în ce mai mare a Chinei faţă de SUA, care s-a extins la cel mai mare nivel din ultimii 16 ani în această săptămână, după ce autoritatea chineză de reglementare a adoptat o reducere a ratei dobânzii.
La depreciere au contribuit şi îngrijorările investitorilor cu privire la creșterea economică lentă a Chinei, piața imobiliară afectată a țării, reprezentând un sfert din economia Chinei, și riscurile de insolvenţă din sectorul său bancar din umbră.
Fondul specuativ EDL Capital, cu sediul în Elveția, prevede slăbirea în continuare a yuanului offshore în această săptămână, spunând că deprecierea monedei ar putea fi următorul „eveniment de tip lebădă neagră” de pe piața globală.