Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Prognoză: Cea mai mare economie din UE va stagna

Scăderea cererii, politica monetară strictă și o criză energetică prelungită au determinat o stagnare a economiei în Germania, indică o analiză Bloomberg.
Sputnik
BUCUREŞTI, 17 aug – Sputnik. Economia germană va rămâne în stagnare în a doua jumătate a anului, deoarece va continua să se confrunte cu efectele negative ale unei recesiuni în timpul iernii, a informat luni Bloomberg.
Potrivit unei analizerealizatede agenţiela începutul lunii august, analiză citată de RT, producția economică înGermania s-a redus în al doilea trimestru și se va opri în următoareletrei luni dupăseptembrie, marcând un declin mai accentuatdecât seaștepta.
Cea mai mare economie a UE va fi singurul membru G7 care se va confrunta cu o contracție în acest an, a prezis anterior Fondul Monetar Internațional.
Prognoza pentru economia germană a scăzut, fiind preconizată o creștere de doar 0,1% în trimestrul IV, întrucât atât cererea internă, cât și așteptările exportatorilor au scăzut, potrivit Bloomberg.
Industria germană se confruntă cu o cerere mai slabă din China, cu o deficiență de lucrători calificați, cu o politică monetară mai strictă și cu efectele prelungite ale crizei energetice, mai menționează analiza.
O „redresare așteptată în general nu s-a concretizat la începutul verii”, a avertizat Ministerul Economiei din Germania, într-un raport separat publicat luni.
Economia a suferit din cauza „cererii externe încă slabe, a incertitudinilor geopolitice care se menţin, a ratelor încă mari ale creșterii prețurilor și a efectelor din ce în ce mai vizibile ale măsurilor monetare stricte”, se mai arată în raport.
„Indicatorii actuali principali, cum sunt noile comenzi și climatul de afaceri, încă nu semnalează o redresare economică susținută în Germania în următoarele luni”, se adaugă în document.
Analiștii se așteaptă ca economia germană să se contracte cu 0,3% în acest an, avertizând că se va redresa probabil doar cu 0,8% în 2024, însemnând o scădere faţă de o predicție anterioară de 1%.