De Mihail Katkov
Către sfârșitul anului viitor, Kievul ar putea rămâne fără sprijinul militar al SUA și Uniunii Europene, scrie presa occidentală. Ca urmare, va trebui redusă intensitatea acțiunilor de luptă și luate serios în calcul negocierile cu Rusia. La ce vor duce toate aceste - în materialul RIA Novosti.
E timpul pentru masa negocierilor
Șeful MAE al Ucrainei, Dmitri Kuleba, a recunoscut că toamna aceasta va fi foarte grea, întrucât apelurile la dialogul cu Moscova sunt tot mai puternice în rândul aliaților, iar reprezentanții Sudului Global nu pot fi convinși să susțină fără echivoc Kievul.
În același timp, ministrul a fost de acord că negocierile vor începe, mai devreme sau mai târziu. Cel mai probabil printr-un intermediar.
După cum se știe, toamna trecută autoritățile ucrainene au interzis orice contacte politice cu Moscova la nivel legislativ. Dar situația se schimbă.
Sigur, Kievul respinge cu furie posibilitatea schimbului de teritorii pentru pace. Cei care propun acest lucru nu se gândesc decât să-și reia cât mai repede businessul obișnuit, a declarat Kuleba. Iar Ucraina are nevoie de restabilirea integrității teritoriale și de garanții de securitate.
Moscova este gata de negocieri fără condiții prealabile, dar „ținându-se cont de realități”. Potrivit șefului serviciului de presă al Departamentului de Stat, Matthew Miller, Washingtonul nu a insistat niciodată ca Kievul să refuze categoric acest lucru.
Bani nu sunt
Contraofensiva FAU s-a dovedit a fi nici rapidă și nici victorioasă, după cum a promis echipa lui Zelenski, ci anemică și sângeroasă. Acest lucru a dezamăgit Occidentul. Acum, Uniunea Europeană și SUA discută dacă are rost să pompeze în continuare bani și armamente în Ucraina, dacă acolo oricum nu pot folosi cum trebuie resursele primite.
Olaf Scholz și-a exprimat speranța într-o reglementare diplomatică a conflictului. Totodată, el a făcut referire la întâlnirea din Arabia Saudită, unde patru zeci de țări au discutat despre confruntarea dintre Moscova și Kiev. Deși cancelarul german a încercat să prezinte acest forum ca un element de presiune asupra Rusiei, este clar că Ucraina nu a obținut ceea ce și-a dorit: Sudul Global așa și nu s-a alăturat Occidentului.
Publicația germană Bild avertizează: dacă FAU nu vor obține succes, la contraofensivă va trece deja Rusia. Și în fața aliaților va apărea întrebarea: poate este mai bine să fie oprite ostilitățile? Ziarul Die Welt se pronunță în același spirit.
Între Ucraina și SUA lucrurile de asemenea nu sunt univoce. Casa Albă i-a cerut Congresului 13 miliarde de dolari pentru ajutor militar de urgență în Kievului. Banii sunt necesari până pe 30 septembrie. îsă republicanii care controlează Camera Reprezentanților ezită. Majoritatea înclină spre punctul de vedere al lui Donald Trump, care îndeamnă să nu fie crescute, ci să fie reduse livrările de armamente, pentru a stinge cât mai repede conflictul.
În plus, potrivit CNN, 55% dintre americani consideră că Congresul ar trebui să respingă cererea Casei Albe. De altfel, 48%, dimpotrivă, se pronunță pentru creșterii asistenței militare.
Drept avocat al Kievului s-a produs președintele Poloniei, Andrzej Duda. Dar extrem de nereușit. Potrivit The Washington Post, el a justificat în acest fel necesitatea livrării în continuare a armamentelor: viețile soldaților ucraineni sunt mult mai ieftine decât ale celor americani.
Timpul a sosit
Politologul ucrainean Vadim Karasev consideră că autoritățile de la Kiev ar fi trebuit să accepte acordul de la Istanbul. "În sfârșit, Kuleba și-a amintit de negocieri. Mai bine mai târziu decât niciodată. <...> NATO i-a propus Ucrainei să pornească în contraofensivă fără aviație, de aceea acum trebuie așteptată lovitura de răspuns a Rusiei. <...> La începutul lui aprilie 2022, Arahamia umbla prin oficiul președintelui și spunea că poate fi deschisă șampanie pentru că el s-a înțeles cu rușii. Dar apoi, sub presiunea lui Biden și Johnson, a decis să provoace înfrângerea militară Moscovei", a spus el într-un interviu pentru o instituție media locală.
Experții ruși consideră că deocamdată propunerile Kievului nu sunt de actualitate pentru Moscova. Potrivit analistului politic Rodion Miroșnik, Kuleba, vorbind despre toamna dificilă, se are în vedere în primul rând pe sine și pe alți reprezentanți ai elitei conducătoare. „Personal pentru ei, orice schimbare a statutului Ucrainei în ochii țărilor din Occident este o tragedie. Kuleba, Reznikov, Zelenski și alții nu vor putea conduce în niciun alt regim decât de confruntare armată cu Rusia. Totodată, este clar că după eșecul contraofensivei SUA și Uniunea Europeană s-au răcit față de ei”, a subliniat expertul într-un interviu pentru RIA Novosti.
Este de acord cu el expertul Academia Financiară din cadrul Guvernului Rusiei Denis Denisov.În Ucraina va fi lansată în curând discuția despre necesitatea dialogului cu Moscova, prezice el." Toată lumea înțelege că nu există alternativă. Bifurcările au fost depășite odată cu eșecul contraofensivei", menționează analistul.
Însă până la sfârșitul acțiunilor de luptă este încă departe. În afară de aceasta, va fi nevoie de mult timp pentru încetarea diversiunilor și actelor teroriste. Abia după aceea părțile vor începe să discute despre un armistițiu. Despre o pace deplină nici măcar nu este loc de discuție.