Occidentul tinde să destabilizeze spațiul eurasiatic, însă nu există nicio amenințare pentru companiile străine care doresc să lucreze în Rusia și să respecte legile, a declarat într-un interviu în exclusivitate pentru RIA Novosti directorul Departamentului pentru cooperare economică al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Dmitri Biricevski.
"Scopul maxim al Occidentului este destabilizarea întregului spațiu eurasiatic. În același timp, nici măcar nu este ascuns interesul de a-și subordona resursele de materii prime și de producție din regiunea Asiei Centrale exclusiv propriilor interese economice externe", a menționat el, subliniind că „nimic nu amenință companiile care sunt interesate să-și continue conștiincios activitatea în țara noastră și să respecte legislația rusească”.
Despre cooperarea cu țările prietene și moneda unică pentru UEEA
Moscova prognozează crearea noilor sisteme de plăți cu cardurl care nu vor depinde de arhitectura financiară a țărilor occidentale, a menționat Dmitri Biricevski.
"În același timp, dezvoltăm cooperarea cu țările prietene în domeniul sistemelor de plăți. Voi sublinia că la această etapă interacționăm cu partenerii prin intermediul autorităților financiare naționale. Considerăm că nu există alternativă la crearea unei arhitecturi financiare independente de Occident, o parte a căreia vor fi și noile sisteme de plăți cu cardul. Numai așa vom putea asigura relații economice globale neîntrerupte și oportunități suplimentare privind achitările pentru persoanele fizice", a spus diplomatul.
Potrivit lui Biricevski, această activitate este efectuată sistematic, multe chestiuni tehnice necesită soluții.
"În afară de aceasta, lucrăm la stabilirea unor relații corespondente directe între instituțiile de creditare rusești și străine, precum și la crearea cantității necesare de lichidități în perechile valutare respective. De anul trecut, Bursa de la Moscova realizează tranzacții în monedele naționale ale tuturor statelor membre UEEA, iar volumele de cumpărare-vânzare a acestora sunt în creștere”, a adăugat el.
UEEA se află printre lideri în ceea ce privește ritmul de conversie a plăților reciproce în monede naționale.Potrivit unor estimări, ponderea acestora este deja de aproximativ 90%, însă deocamdată nu este vorba despre crearea în uniune a unei monede unice a UEEA, a subliniat diplomatul.
„În același timp, deocamdată nu este vorba despre crearea unei monede unice în uniune. Principala activitate la această etapă este legată de formarea unei piețe financiare comune a UEEA, punerea la punct a mecanismelor de plăți și decontări existente, organizarea tranzacționării bursiere. Pe agendă figurează un spectru larg de sarcini în vederea armonizării și apropierii bazei normative a sistemelor financiare naționale”, a explicat el.
Interesul pentru regimul comercial preferențial cu UEEA
Țările Americii Latine și Africii sunt interesate de un regim comercial preferențial cu Uniunea Economică Eurasiatică (UEEA), a declarat pentru RIA Novosti directorul Departamentului pentru cooperare economică al MAE rus, Dmitri Biricevski.
„Multe state cu dispoziții constructive, precum și asociații din America Latină, Africa, Orientul Mijlociu și Asia, își exprimă într-adevăr interesul pentru stabilirea unui regim comercial preferențial cu UEEA”, a spus el în interviul acordat agenției.
„Statele membre UEEA, împreună cu Comisia Economică Eurasiatică, studiază astfel de cereri din punctul de vedere al oportunității economice. Examinarea inițiativelor respective încă nu a fost încă finalizată. În prezent, sunt purtate negocieri oficiale privind liberalizarea comerțului cu Egiptul, Emiratele Arabe Unite și Indonezia”, a explicat diplomatul.
Tripla ”uniune a gazelor” ar putea fi extinsă
Dmitri Biricevski nu a exclus extinderea uniunii tripartite a gazelor constituită de Rusia, Uzbekistan și Kazahstan din contul altor țări.
"Nu excludem posibilitatea extinderii cooperării trilaterale în sectorul gazelor naturale. Știm că și alte state își manifestă interes pentru aceasta. Suntem deschiși unei astfel de cooperări, înțelegând totodată că ea trebuie să fie reciproc avantajoasă și constructivă, luând în calcul pozițiile tuturor participanților”, a spus el.
Diplomatul a menționat de asemenea că parametrii proiectului „hubului de gaze” din Turcia se mai discută încă, inclusiv la cel mai înalt nivel.
„În ceea ce ține de realizarea nemijlocită a acestei inițiative, parametrii ei sunt încă discutați, inclusiv la cel mai înalt nivel”, a spus el.
Totodată, Biricevski a subliniat că alegerea Turciei pentru organizarea centrului de distribuție a gazelor nu este întâmplătoare.
„Rolul ei în calitate de țară de tranzit pentru Europa a crescut semnificativ odată cu punerea în funcțiune a gazoductului ”Turkish Stream”. În același timp, cooperarea dintre Moscova și Ankara în sectorul gazelor este de natură strategică și nu este supusă conjuncturii politice”, a subliniat diplomatul.
În noiembrie anul trecut, Rusia le-a propus Kazahstanului și Uzbekistanului să creeze o „uniune tripartită a gazelor” care presupunea transportarea gazului rusesc prin teritoriile acestor țări. În ianuarie 2023, ”Gazprom” și Ministerul Energeticii al Uzbekistanului au semnat o foaie de parcurs privind cooperarea în domeniul gazelor.Tașkentul preciza că documentul prevede tranzitarea gazului rusesc prin gazoductul ”Asia Centrală-Centru”, care trece prin teritoriile Kazahstanului și Uzbekistanului, după efectuarea cercetărilor tehnice.