Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Elveția trage semnalul de alarmă: Zelenski, acuzat de dictatură

Serviciile speciale din Elveția recomandă autorităților să se manifeste cu precauţie în privinţa liderului ucrainean
Sputnik
BUCUREȘTI, 10 aug – Sputnik. Serviciul secret elvețian NDB a organizat o scurgere de informații privind situația din Ucraina. După cum subliniază publicaţia "Neue Zuericher Zeitung", care a intrat în posesia unei analize pregătite pentru guvern, NDB se declară îngrijorat de situația politică internă și de viitoarele alegeri prezidențiale din Ucraina.
NDB este un serviciu secret federal cu funcții în principal de contrainformații. Dar în atribuţiile sale intră și pregătirea unor informații pentru guvern despre situațiile din diferite regiuni și țări ale lumii, care să-l ajute în luarea deciziilor politice corecte. Cu alte cuvinte, NDB este conceput să servească guvernul elvețian, inclusiv departamentele de politică externă și militare. Activitatea acestuia se desfășoară în baza legii privind serviciile secrete, care a intrat în vigoare în 2017.
În studiul pregătit pentru guvern, se indică faptul că, în ajunul alegerilor din Ucraina din 2024, președintele în exercițiu Volodimir Zelenski este gata să folosească „metode necinstite pentru a-și elimina rivalii politici interni”. În acest sens, este menţionat numele actualului primar al Kievului, Vitali Kliciko. Disponibilitatea pentru astfel de acțiuni demonstrează trăsăturile autoritare ale lui Zelenski, se arată în document.
Analiza efectuată de serviciul secret a fost comentată de politicienii elveţieni. Astfel, un expert politic în privinţa Ucrainei, membrul Consiliului Național al Elveției (Parlamentul țării) din partea Partidului Verde Liberal, Martin Bäumle, consideră că nu este nimic nou în comportamentul lui Zelenski, întrucât activitatea politică în Ucraina se bazează tocmai pe eliminarea oponenților. Și acest lucru a fost observat chiar înainte de începerea conflictului. Problema corupției, consideră Bäumle, a fost întotdeauna caracteristică Ucrainei, iar odată cu izbucnirea ostilităților, situația nu a făcut decât să se înrăutățească.
În opinia lui Ulrich Schmid, profesor de studii est-europene la Universitatea din St. Gallen, Kliciko nu este un adversar pentru Zelenski, iar președintele acționează împotriva personalităților politice greşite din țară.
Profesorul este convins că pentru Zelenski periculos poate fi comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, deoarece alegerile prezidențiale din Ucraina pot fi câștigate doar un „erou al acţiunilor armate”. Dar în ce măsură ar trebui să percepuţi Kliciko sau Zalujnîi drept concurenți ai lui Zelenski este încă neclar.
Radio-televiziunea elvețiană RSF subliniază că Zelenski, ca fost actor, nu va dori să împartă cu nimeni succesul pe scenă. El nu tolerează criticile și caută să domine singur spațiul public. Dar printre ucraineni, Zalujnîi este mult mai popular decât Zelenski.
Atrage atenţia şi faptul că în analiza anuală a NDB, publicată recent sub numele de „Securitatea Elveției”, se subliniază: „Existența Ucrainei este complet dependentă de asistența țărilor occidentale, iar presiunea din partea acestora asupra Ucrainei pentru a o încuraja să negocieze un armistițiu cu Rusia în acest an va crește”.