CHIȘINĂU, 29 iul - Sputnik, Vadim Pavlov. Ce înseamnă „țițeiul de referință rusesc” și la ce stadiu este astăzi inițiativa de creare a acestuia, cum încearcă să obțină Moscova „suveranitatea petrolieră” și care este situația privind crearea unei piețe bursiere comune în Uniunea Economică Eurasiatică?
Președintele Bursei internaționale de mărfuri și materii prime din Sankt Petersburg (SPIMEX), Alexei Rîbnikov, a vorbit despre toate acestea într-un interviu pentru Sputnik.
Etalonul petrolier rusesc - despre ce este vorba?
Anul trecut, influente agențiile internaționale de presă, citând propriile surse din cadrul guvernului rus și documentele elaborate de acesta, au comunicat despre planurile Federației Ruse de a crea propriul etalon național al petrolului în 2023.
Astăzi în lume există trei mărci principalemarker (de referință) de „aur negru” : Brent (utilizat ca țintă de preț în Europa și, într-o măsură mai mică, în Asia), WTI (în emisfera vestică, în America de Nord) și Dubai (în țările din Orientul Mijlociu, Golful Persic și Asia-Pacific).
Potrivit lui Aleksei Rîbnikov, atunci când în câmpul informațional a început să se vorbească despre planurile Rusiei privind crearea propriului etalon național petrolier, au fost discutate în primul rând trei momente.
„În primul rând, petrolul rusesc, fie el Urals sau ESPO, este cunoscut pe piața mondială destul de mult timp.Mai mult decât atât, încă înainte de încetarea livrărilor de petrol în Europa în volumele anterioare, mulți analiști considerau că anume Urals era de referință la stabilirea prețurilor pentru Europa, dar nu „aurul negru” inclus în coșul Brent.În virtutea mărimii volumelor livrărilor, importanței pentru piața europeană a petrolului și a multor alți factori”, a spus președintele SPIMEX în interviul pentru Sputnik.
Potrivit lui, se poate afirma că mărcile rusești de petrol sunt și așa semnificative și „în acest sens, la drept vorbind, nu se întâmplă nimic nou acum”. Cu excepția redirecționării fluxurilor de petrol, deoarece petrolul rusesc acum se îndreaptă în principal spre Est, a menționat el.
„În al doilea rând, de referință în lumea petrolului nu este considerat pur și simplu un anumit tip care există din belșug, ci acel tip în jurul căruia se constituie prețul”, - a continuat Alexei Rîbnikov. – Și piața are mai multe exigențe față de acel tip care potențial ar putea deveni de referință: acest fel de petrol trebui să fie mult, el trebuie să fie livrat liber și fără restricții în diverse direcții, formarea prețului acestuia trebui să fie bazată pe piață și liberă de orice intervenție a statului, în plus, este de dorit să fie mulți producători ai acestui tip de petrol și nicio persoană să nu poată manipula piața și prețul”.
De toate aceste componente, a remarcat președintele Bursei, dispunea și tipul de țiței Urals, ceea ce potențial îi oferea posibilitatea de a pretinde la rolul de bază pentru stabilirea prețurilor.
Pentru aceasta, potrivit lui, Rusia depunea mult efort în vederea edificării propriului sistem de formare a prețurilor - pentru a acționa pe piața mondială nu doar ca „price-taker” (să ia de pe piață prețul dictat), ci pentru a fi un „price maker” (să stabilească singur prețul).
„În al treilea rând, este de dorit ca benchmark-ul nu doar să reprezinte prețul de piață la care tranzacționează toată lumea, ci și în baza acestui preț de piață să fie posibil impunerea taxelor și impozitelor pentru companiile petroliere (la extragere, la venituri suplimentare etc.), care până de curând erau calculate exclusiv în baza indicatori străini.Adică, încă o dată: toate impozitele și taxele noastre rusești, care erau plătite și sunt plătite de companiile rusești erau calculate pornind de la indicatorii străini”, a specificat Alexei Rîbnikov.
Îndepărtarea de indicatorii străini
Acum, după cum a explicat președintele SPIMEX, procedura actuală presupune că participanții de pe piață analizează care au fost prețurile la petrolului rusesc pe piața mondială în lunile precedente, după care în baza acestor date sunt luate deciziile cu privire la valoarea taxei de export pentru luna viitoare.
„În baza Bursei, există un sistem de înregistrare a tranzacțiilor over-the-counter cu o gamă largă de mărfuri, inclusiv petrol rusesc de export. Deja de mai mulți ani, noi vedem practic toate tranzacțiile de export ale companiilor rusești - chiar și până la loturile concrete de mărfuri care sunt încărcate pe navă sau sunt pompate prin conductă. Vedem cine, cui, când, în ce termene și pe ce bază a livrat petrolul, condițiile de livrare, cât a fost plătit în cele din urmă pentru petrolul rusesc și așa mai departe. Ne uităm câți bani au fost primit pentru livrarea în luna precedentă. Și propunem ca anume acești indicatori să fie folosiți la calcularea taxelor și impozitelor”, a mai spus Aleksei Rîbnikov.
Acum, potrivit lui, această chestiune fiscală a ieșit fără echivoc în prim-plan, deoarece după evenimentele de anul trecut legate de încetarea exporturilor în Europa, nu poate fi menținut vechiul sistem benchmark din care se calculează taxele și de export și impozitele în Rusia.
Pentru soluționarea acestei probleme, la începutul anului în Duma de Stat a Federației Ruse a fost depusă o lege cu privire la modificarea Codului Fiscal, care a fost adoptată foarte repede, a menționat Alexei Rîbnikov. Astfel, în actul legislativ au apărut doi „piloni”, pe care astăzi se bazează determinarea taxelor și impozitelor la export și la extracția mineralelor.
Citiți materialul integral aici