Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Vacile, la un pas să fie aruncate în categoria emisiilor industriale

Europarlamentarul Carmen Avram a vorbit despre insistenţele din Parlamentul European de a introduce vita în categoria surselor de poluare la nivel de emisii industriale.
Sputnik
BUCUREŞTI, 25 iul - Sputnik. "A introduce o parte din agricultură - zootehnia şi mai precis vita - în categoria emisiilor industriale transmitea un mesaj foarte greşit către populaţie, în condițiile în care noi, în UE, deja avem un standard foarte înalt de hrană, de producţie alimentară. Prin urmare, atunci când, la un moment dat, după zeci de ani, tu decizi că nu este bine ce ai făcut până acum şi decizi să introduci vaca în emisiile industriale pe motiv că ea poluează la fel de mult pe cât poluează o mină de cărbune sau cât poluează o autostradă din SUA sau din Germani, atunci, dintr-odată, avem o problemă de logică, o problemă ştiinţifică”, a spus europarlamentarul Carmen Avram.
Dintr-odată, începi să duci consumatorul într-o zonă de îndoială, nu numai la adresa alimentaţiei, dar la adresa UE şi să te întrebe: "Dar tu, până acum, ce ai făcut, în ultimii 60 de ani? Nu ai ştiut?", a adăugat europarlamentarul.
Ea mai spune că mesajul de introducerea unei părţi a zootehniei în această problemă a emisiilor industriale a fost un subiect de dezbatere foarte puternic.
”Din fericire, de acest dosar s-a ocupat un europarlamentar din Italia, extrem de bun, care a fost şi ministru al Agriculturii, din câte ştiu, în Italia, care este un tip foarte puternic în Parlamentul European. Atât de puternic încât s-a luptat cu câteva grupuri politice care insistau ca vaca să intre la emisiile industriale. Omul ăsta s-a luptat până la capăt, luni de zile, convingând om cu om şi, în final, a reuşit să facă o alianţă mititică, dar care a fost suficientă pentru a obțină majoritatea în Parlament. Atunci, din acest dosar, prin lupta lui şi prin susținerea delegaţiei PSD, vita a fost eliminată din dosar şi a scăpat”, a explicat Carmen Avram.
Dacă nu ar fi fost eliminată, a explicat europarlamentarul, foarte mulţi crescători din România ar fi avut o problemă.
”De exemplu, dacă depășeau un anumit număr de vite la hectar, ar fi trebuit să le închidă în nişte hale. Era o contradicţie. Noi cerem ca animalele să crească liber, să pască liber, să fie hrănite sănătos şi, dintr-odată, tu te întorci din drum şi iei animalele, le bagi într-o hală, astfel încât, prin diferite dispozitive, să fie măsurate emisiile de metan", a mai spus Carmen Avram.