Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

În Rusia a apărut „Lancetul” de nouă generație

Rusia dispune de tehnologii de producție practic pentru toate tipurile de UAV-uri cu destinație militară – de recunoaștere, de atac, tactice, operaționale și operațional-tactice.
Sputnik
În Rusia au fost prezentate UAV-urile kamikaze ”Lancet” de nouă generație și mulți încă nu și-au dat seama de caracterul revoluționară al acestora. Un roi de drone de atac invizibile cu elemente de inteligență artificială și sisteme de contracarare a mijloacelor războiului electronic și apărării aeriene ale inamicului este în stare să schimbe radical tactica operațiunilor militare terestre, să devină un alt „zeu al războiului” nu numai în zona operațiunii speciale rusești.
Pe 16 iulie, producătorul legendarei muniții „Lancet” (este parte a concernului Kalashnikov) a prezentat următoarea generație de drone - „Produsul 53” cu aripă pliabilă. Adevărat că din cauza secretizării, noul ”Lancet” nu a fost arătat în întregime - doar într-un sistem de lansare destinat aplicării unei lovituri de grup. „Produsul 53” poate fi lansat și dintr-un container individual. Însă tehnologia de salva este un pas revoluționar și materializarea conceptului de operațiune de luptă centrată pe rețea, în care va funcționa un roi de drone kamikaze unite printr-o rețea neuronală.
Constructorul principal al ”Lancetelor”, Aleksandr Zaharov, a subliniat particularitățile principale ale noului produs - simplitatea utilizării în regim automat și rezistența la acțiunea mijloacelor de război electronic ale inamicului. Pe câmpul de luptă, operatorul trebuie să indice doar zona de căutare și să dea comanda de decolare. Mai departe, drona va găsi de sine stătător tehnica blindată, artileria, sistemele de apărare aeriană ale inamicului (camionetele și alte „mărunțișuri” n-o interesează). Dacă „Produsul 53” vede tancul și radarul în același timp, atunci prioritară va fi ținta mai importantă - radarul. Roiul de drone de nouă generație distribuie obiectivele pentru atac în mod automat. La apropierea de țintă, focosul este activat, iar jetul cumulativ străpunge orice armură (verificat în timpul testelor de luptă). Complexul de atac include un modul de recunoaștere, navigație și comunicații. ”Lancet” este capabil să determine coordonatele din diferite surse și prin acest lucru se deosebește semnificativ de analogii străini care au nevoie de navigație prin satelit.
Anterior, au acționat eficient în Siria și în zona operațiunii speciale din Ucraina „Lancetele” de serie cu aripi în formă de X cu două modificări de bază - cu focoase de 3 kg și 5 kg. Modificarea ușoară este capabilă să patruleze în aer până la 40 de minute la viteze de 80 - 110 km / h. ”Lancetul” cu o sarcină utilă de 5 kg se deosebește prin timpul de zbor crescut de până la 50 de minute și autonomie de până la 70 km. În modificarea ”Lancet-3”, aparatul este dotat cu optică îmbunătățită, iar prezența unei camere termice îi permite dronei să funcționeze non-stop. Este logic să presupunem că noul „Produs 53” de înaltă precizie zboară mai departe și lovește mai dureros.

Precizie chirurgicală

Astăzi, ”Lancetul” a nimicit fără concesii un punct fortificat ascuns al FAU în direcția Herson și acest lucru nu este întâmplător. Trupele rusești utilizează activ în teatrul de acțiuni ucrainean diverse tipuri de drone de recunoaștere și atac. ”Lancetele” se bucură meritat de cea mai mare faimă, având la activ peste 400 de ținte nimicite în valoare de sute de milioane de dolari și euro.
Apărarea antiaeriană ucraineană (NATO) este practic neputincioasă - Dronele kamikaze rusești sunt fabricate din materiale compozite, aproape invizibile pentru radare. Datorită manevrabilității lor sporite, noile UAV-uri sunt capabile să imite în zbor comportamentul păsărilor, derutând inamicul - acest lucru complică serios căutarea, identificarea și distrugerea muniției. Aparatul este perfecționat în permanență, în direcția creșterii autonomiei și puterii.
„Lancetul” cu focos integrat este capabil să facă un zbor lung deasupra câmpului de luptă, să detecteze în mod independent o ținta și să o nimicească, evitând apărarea antiaeriană a inamicului. Utilizarea masivă a unor astfel de drone kamikaze a dus la pierderi semnificative de tehnică militară a FAU, în special au avut de suferit sistemele de artilerie remorcate și autopropulsate de fabricație occidentală. Armata ucraineană nu a reușit să găsească contramăsuri din cauza că ”Lancetele” nu sunt zgomotoase și nu au semnalul termic, ceea ce fac imposibilă detectarea vizuală și radar, permițând distrugerea țintelor acolo unde FAU nu așteaptă.
Lansarea dronei kamikaze rusești este mai ieftină decât tragerea cu un proiectil de înaltă precizie. The Economist a comunicat că ”Lancetul” costă mai puțin de 50 de mii de dolari. Iar ținta sa, de exemplu, obuzierul american M777 - 4 milioane de dolari. O rachetă antiaeriană a complexului NASAMS - 500 de mii de dolari. Vom menționa că analogul american Switchblade-600 cedează în toate privințele, cu excepția prețului.
Prezentat pentru prima dată la Forumul Internațional militar-tehnic ”Armata-2019”, drona kamikaze „Lancet” a pătruns rapid în formațiunile de luptă ale trupelor. Producția în serie a început în 2020, utilizare activă în luptă - din 2021, în Siria.
Rusia dispune de tehnologii de producție practic pentru toate tipurile de UAV-uri cu destinație militară – de recunoaștere, de atac, tactice, operaționale și operațional-tactice. Strategia dezvoltării aviației fără pilot, aprobată la sfârșitul lunii iunie de Guvernul Federației Ruse, determină perspective optimiste pentru dezvoltarea ”Lancetelor” de atac și a altor drone pentru perspectiva producerii către 2035 - până la 200 de mii de unități.
Editoriale
Zborurile dronelor ”Lancet” și ”Lastocika” vor grăbi demilitarizarea Ucrainei