România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Iohannis vrea Ucraina în NATO

Președintele Klaus Iohannis a anunțat un sprijin politic solid pentru aderarea Ucrainei la NATO
Sputnik
BUCUREȘTI, 11 iul – Sputnik „Voi susține adoptarea de măsuri suplimentare pentru consolidarea Flancului Estic pe toate componentele operaționale. Adoptarea planurilor de apărare regională, inclusiv a aceluia care include România, reprezintă un element central care va permite un răspuns eficient al alianței la două amenințări majore - Rusia și terorismul. Urmărim, de asemenea, menținerea unei implicări sporite aliate în regiunea Mării Negre, ca regiune de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică”, a declarat Klaus Iohannis, la o conferință de presă din cadrul summitului NATO de la Vilnius.
„În ceea ce privește Ucraina, România va continua să fie un susținător ferm al integrării în NATO. Voi susține un angajament sporit, în termeni politici și practici, care să permită o mai mare apropiere a acestui stat de alianță. Dorim să vedem progrese în ceea ce privește aderarea Ucrainei la alianță, construind pe baza angajamentului asumat de NATO la București, în 2008. Am semnat, după cum vă amintiți, o declarație cu președintele Zelenski, privind susținerea pentru integrarea euroatlantică a Ucrainei - acest lucru s-a întâmplat când am avut întâlnirea de la Chișinău, pe 1 iunie”, a continuat președintele.
Iohannis a mai spus că este esențială menținerea unității aliate în luarea deciziilor pe această temă. La aceasta se adaugă sprijinul pentru partenerii vulnerabili, mai ales pentru Republica Moldova, a continuat președintele României, care a anunțat că va avea un mesaj fără echivoc cu privire la susținerea consolidării capacității de apărare și a rezilienței Republicii Moldova.
”La Summit voi puncta și valoarea de netăgăduit a legăturii transatlantice pentru securitatea noastră, a tuturor, în special în actualul context de securitate. De asemenea, voi susține adoptarea unui angajament sporit în ceea ce privește investițiile în apărare, necesar pentru a consolida așa-numitul Defence Pledge, din 2014”, a transmis Iohannis.
El a salutat și acordul între Suedia și Turcia, facilitat de Secretarul General al NATO, care marchează progrese mult așteptate în ceea ce privește aderarea Suediei, a încheiat Iohannis declarația sa de la conferința de presă.
Și Justin Trudeau, premierul Canadei, a avut o reacție referitor la aderarea Ucrainei la NATO:
„Astfel, din principiu și în semn de prietenie, canadienii sunt, în mod absolut, fermi în sprijinul pentru Ucraina, inclusiv în primirea Ucrainei în NATO, atunci când condițiile vor permite acest lucru. Asta am spus și acum câteva săptămâni, alături de Volodimir Zelenski, în Kiev, iar despre asta vorbim și aici”.
El a recunoscut că aceasta nu este o părere împărtășită unanim în NATO, dar spune că au existat foarte multe discuții substanțiale pe această temă.
”Soluția este realizarea unei poteci clare către NATO și sunt foarte încrezător că în acest summit vom oferi acest sprijin real ucrainenilor, astfel încât ei să știe că există o lumină la capătul tunelului”, a mai spus Trudeau