Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

De ce premierul olandez Mark Rutte iese din politică

Premierul olandez Mark Rutte, cel mai longeviv lider al Olandei, a provocat luni un adevărat şoc anunţând că nu va mai candida pentru al cincilea mandat şi va părăsi politica după alegerile din noiembrie.
Sputnik
CHIȘINĂU, 10 iul – Sputnik, Marius Holdean. Mark Rutte a prezentat vineri demisia celui de-al patrulea cabinet al său, după ce nu a ajuns la un acord cu partenerii de coaliţie pe tema unor politici mai stricte în materie de imigraţie.
"În ultimele zile s-au speculat multe despre ceea ce m-a motivat. Singurul răspuns este Olanda", a spus Rutte într-un discurs în parlament înainte de o dezbatere privind prăbuşirea guvernului. "Ieri dimineaţă am luat decizia că nu voi mai fi disponibil ca lider al VVD (partidul său - n.r.). Odată ce se va forma noul cabinet după alegeri, voi părăsi politica", a anunţat Rutte.
Numit şi "Teflon Mark" pentru abilitatea sa de a naviga prin politica olandeză şi de a rămâne la conducere, fiind premierul cu cel mai lung mandat din istoria Ţărilor de Jos, Mark Rutte deţinea funcţia de prim-ministru din octombrie 2010.
În vârstă de 56 de ani, Mark Rutte va rămâne liderul unui guvern interimar până când se va forma o nouă administraţie după următoarele alegeri, un proces care, în peisajul politic fracturat olandez, durează de obicei luni de zile, notează Reuters.
Anunţul său a luat prin surprindere, în condiţiile în care vineri, anunţând prăbuşirea celei de-a patra sa coaliţii de guvernare, Rutte declarase este interesat să-şi păstreze funcţia de conducere "pentru că are energia şi ideile necesare".
În weekend, mai multe partide au exclus posibilitatea de a se alătura unei coaliţii care ar împărţi puterea cu el, iar în acest context Rutte a declarat luni în parlament că a decis să nu candideze pentru realegere atunci când olandezii vor merge la vot în noiembrie.
Administraţia interimară la a cărei conducere va rămâne nu poate decide asupra noilor politici, lăsând o serie de probleme importante, de la obiectivele climatice şi agricultură la imigraţie, în incertitudine până în 2024.
În august anul trecut, Rutte, în vârstă de 56 de ani, a devenit cel mai longeviv prim-ministru din istoria Olandei, o dovadă a rezistenţei sale politice şi a abilităţilor de supravieţuire perfecţionate de-a lungul unui mandat de 13 ani.
Internațional
Azerbaidjanul e încă în ”era Covid”