BUCUREȘTI, 7 iul - Sputnik. Declarațiile şefei diplomaţiei germane Annalena Baerbock au avut loc după ce oficiali americani au afirmat că Washingtonul intenţionează să livreze Kievului astfel de arme, respinse pe scară largă pentru faptul că ucid şi mutilează civili.
Organizaţiile pentru drepturile omului se opun unui asemenea demers, iar ministrul de externe german a subliniat că ţara sa, care este unul din cele 111 state părţi ale Convenţiei privind muniţiile cu dispersie, se opune la rândul său. SUA nu participă la respectiva convenţie.
Convenţia privind muniţia cu dispersie, deschisă semnării în 2008 la Oslo, interzice folosirea, stocarea, producţia şi transferul de astfel de muniţie. Casa Albă a afirmat că „examinează activ” trimiterea de muniţie cluster în Ucraina, dar nu are de făcut un anunţ în acest sens.
Muniţia cu dispersie se divizează în numeroase proiectile de mici dimensiuni care pot semăna moartea pe o zonă întinsă, punând în pericol civili, iar proiectilele neexplodate continuă să prezinte pericol ani la rând după încheierea conflictului.